Prva pametna zgrada u Subotici ima meteorološku stanicu

Foto: Subotica.com

Po uzoru na stambene objekte u evropskim i svetskim prestonicama, u Ulici Vuka Karadžića nikla je prva „pametna“ zgrada u Subotici, opremljena meteorološkom stanicom.

Upravo je postojanje meteorološke stanice ono što zgradu definiše kao „pametnu“, objašnjava Ivan Maličević, direktor firme „Su-Prospect“ koja je investitor i izvođač radova, jer joj ona omogućava da pojedine operativne zadatke radi sama.

„Kada imate informaciju o vremenu preko meteorološke stanice, tu informaciju možete da iskoristite da zgrada nešto uradi automatski, zato je ona ‘pametna’ zgrada. Na primer, ukoliko pada kiša, grad ili je oluja, zgrada automatski spušta roletne. Ukoliko svakog dana ustajete u 7 sati i želite da vam se tada roletne podignu ili sa prvim sunčevim zracima, a želite da se spuste u 18 sati i slično, na to takođe možete uticati. Dakle, zgrada nije ‘pametna’ ako roletne spuštate na daljinski ili palite svetlo putem interneta, jer to može svako da uradi, već je suština da bez čovekovog prisustva ona može nešto da uradi sama“, objašnjava Maličević.

Ovo je prva „pametna“ zgrada u Subotici, koja raspolaže sa ukupno 9 stanova, a prema rečima našeg sagovornika, najveća prednost ovog stambenog objekta ogleda se u uštedi energije, a potom i većoj privatnosti i bezbednosti stanara.

„Hteli smo da uradimo nešto drugačije, jer je to u svetu već normalna pojava, a naša želja bila je da pokažemo da i u Subotici mogu da postoje takve zgrade, isto kao i u Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama“, kaže Maličević, ističući da je poduhvat izgradnje bio vrlo zahtevan. „Kada smo počeli da radimo, znali smo da želimo ‘pametnu’ zgradu, ali nismo znali šta sve to do najsitnijih detalja podrazumeva. Gotovo šest meseci smo potrošili na konsultacije sa stručnjacima i shvatili koliko je to ozbiljan poduhvat, da bismo na kraju dobili savremenu zgradu, čija fasada je urađena najskupljim materijalima na tržištu i opremom nemačkog proizvođača koji je među tri najveće firme u Evropi za proizvodnju elektro materijala i ‘pametnih’ kuća.

Foto: Subotica.com

Firma „Su-Prospect“ je osnovana 2011. godine i bavi se izgradnjom stanova i poslovnih prostora na teritoriji Subotice, a kako najavljuje direktor, u planu je da i u narednim godinama, na jednako atraktivnim lokacijama, niknu i druge „pametne“ zgrade u našem gradu.

„Sledeća ekskluzivna lokacija koja bude u centru grada, takođe će ići na ovaj sistem zato što to sada mnogi ljudi traže i nastavićemo tu praksu“, poručuje Maličević.

Izvor: Subotica.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti