Prva pametna kanta za upravljanje otpadom u Crnoj Gori predstavljena u Nikšiću

Prvu pametnu kantu za upravljanje otpadom u Crnoj Gori predstavili su na nikšićkom Trgu Ekološki pokret Ozon i Pivara Trebjesa, a koja je nabavljena u sklopu projekta „Otpad i budućnost“, koji je pobedio na konkursu Pivare „Trebjesa“ za nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

Foto: Ekološki pokret Ozon

Predstavljanje pametne kante nastaviće se i u drugim crnogorskim opštinama, a sve kako bi se nadležnima ukazalo da problem odlaganja otpada uz pomoć savremene tehnologije, može biti rešen.

Objašnjavajući način rada Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“, kazao je da pametna kanta ima mogućnost, putem wi-fi interneta, da pošalje signal u sistem kad je puna, čime utiče i na benefite smanjenje troškova rada u prevozu komunalnih preduzeća.

Nikšić je opština koja ima veliki problem sa upravljanjem otpada, zato što je teško kontrolisati ovoliku teritoriju i upravo ovakva oprema može da promeni sadašnju situaciju. Mi imamo priliku da kroz solarnu energiju za četiri sata prikupimo dovoljno energije da od zapremine 240 litara izađe jedna kockica ambalažnog otpada koja vredi na tržištu“, istakao je Perović.

Ulaganje u infrastrukturu, prvi je korak ka postizanju održivosti zbog čega se Perović nada da će opština Nikšić, Komunalno preduzeće i ministarstvo, kao i svi koji se bave odlaganjem otpada shvatiti tu potrebu.

Perović je podsetio i da Ozon godinama radi na uspostavljanju sistema koji je samoodrživ u upravljanju otpadom.

„I nadamo se da je ovo prvi korak u konkretnim rešavanjima u budućnosti, kako ćemo uspeti da od nečega što predstavlja problem, zapravo pokažemo da je resurs, da otvara zelena radna mesta i može pomoći oporavku ekonomije. Naša misija je da budemo uvek inovativni, da pokrećemo stvari na bolje“, poručio je Perović.

Inovativnu ideju Ozona podržala je Pivara Trebjesa kroz projekat vredan 10.000 evra „ Ovaj projekat pokazao je kako se otpadom možemo baviti na jedan drugačiji način i da uz pomoć pametnih tehnologija možemo pristupiti rešavanju ovog veoma složenog problema. Pametna kanta samo je jedan od tih načina“, kazala je menadžerka korporativnih poslova u Pivari „Trebjesa“, Jelena Damjanović Vidaković. I Ranije je Pivara Trebesa podržavala inovativne ekološke projekte nevladinog sektora, a učešće u toj oblasti ne zasniva se samo na tome, tvrdi Damjanović Vidaković.

„Jedna smo od prvih kompanija koja je izradila sopstveni pogon za prečišćavanje otpadnih voda, takođe recikliramo 50 odsto otpada u proizvodnom procesu, što nas svrstava u red kompanija sa najvećim procentom reciklaže u Crnoj Gori. Otpad nije tuđi već zajednički problem i za njegovo rešavanje neophodna je saradnja svih sektora i uključenost svih nas“, poručila je Damjanović Vidaković.

Izvor: Ekološki pokret Ozon

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti