Promovisana monografija Rezervat biosfere „Bačko Podunavlјe“

U organizaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, u amfiteatru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu danas 8.februara 2019.godine je održana promocija monografije Rezervat biosfere „Bačko Podunavlјe“ u kojoj su predstavlјene prirodne, kulturne, istorijske i druge odlike ovog dela Bačke uz Dunav.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Bačko Podunavlјe je, naime, u 2017. godini, odlukom Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa „Čovek i biosfera“, uvršteno na Svetsku listu rezervata biosfere, kao najočuvanija ritsko-močvarna celina duž Dunava. To je područje izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa, kao i bogatog kulturnog nasleđa.

Skup je pozdravila Marina Tomić, v.d. direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i istakla je da upisivanje Bačkog Podunavlјa na UNESKO Svetsku listu rezervata biosfere velika odgovornost za sve koji se bave očuvanjem prirode.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić rekao je, tim povodom, da je danas svaka aktivnost na zaštiti prirode – i te kako značajna i poželјna.

– Činjenica da je Bačko Podunavlјe uvršteno na Svetsku listu rezervata biosfere posebno je značajna za unapređenje suživota čoveka sa prirodom, a monografija je jedan od koraka koji treba da obezbedi veću prepoznatlјivost ovog područja, koje se prostire na više od 176.000 hektara, obuhvata pet opština sa 214.000 stanovnika, kao i četiri zaštićena prirodna područja, izjavio je Galić.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

On je još dodao da sledi razrada tog koncepta, danas kroz monografiju, a zatim kroz interaktivnu razradu plana i određenu metodologiju saradnje sa ovim opštinama i građanima koji tu žive, gde je neophodno uskladiti različite sektorske politike s potrebama zaštite prirode, integrisati prirodnu i kulturnu baštinu sa ekonomskim i socijalnim razvojem.

Na promociji monografije ovog novog rezervata biosfere učestvovali su i pomoćnica ministra zaštite životne sredine Jasmina Jović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO prof. dr Goran Milašinović i direktorica kancelarije Svetske organizacije za prirodu WWF Adria u Beogradu Duška Dimović.

Članovi autorskog tima monografije su detaljno govorili o prirodnim i kulturnim vrednostima Bačkog Podunavlja, Dejan Zagorac – urednik monografije, Marko Tucakov – koordinator za međ.saradnju PZZP, prof.dr Vladimir Stojanović, sa PMFa Departmana za geografiju turizam i hotelijerstvo i dr Slavica Vujović, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine. Zajednički zaključak je bio da je ovo tek početak rada na valorizaciji i promociji Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti