Hrvatski izum – spas za pčele?

Nemački mediji preneli su da su dvojica Hrvata izumela novi, revolucionarni način za suzbijanje parazita u košnicama koji izazivaju smanjenje populacije medonosnih pčela i eventualni slom i smrt čitave kolonije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Grinja varoa hrani se i živi na pčelama. Svojim prisustvom u košnicama grinja slabi insekte i prenosi im brojne viruse.

Štetočine se mahom suzbijaju hemijskim sredstvima, posle kojih u medu ostaje štetan ostatak. Međutim, zahvaljujući dvojici pronalazača iz Hrvatske u budućnosti možda više neće biti tako.

Ivan Tolj i Mate Sablić patentirali su spravu koja bi bolesti pčela varozi mogla da stane na kraj.

Inovatori su shvatili da varoa umire na temperaturama iznad 43 stepena, koja inače ne škodi pčelama, medu i vosku.

Glavni zadatak im je bio da osmisle kako da čitavu košnicu praktično i ravnomerno izlože tolikoj toploti. Njega su uspešno i rešili, a inovativna ideja im je na takmičenju u Hamburgu donela 140 hiljada evra za komercijalizaciju projekta.

Presudan je bio nalaz da njihov uređaj „vartreat“ uništava grinje i u leglima začepljenim voskom, a ne samo na telu pčele.

„Zabeležili smo efikasnost u rušenju varoe s pčele i u leglu na preko 91 odsto. Nakon testiranja nismo imali mrtvih pčela i nije bilo topljenja voska. Pčele nisu bile agresivne, a zatim su i bolje radile i prinos meda je povećan“, objasnili su Tolj i Sablić.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti