Projekat ,,Više pčela za Berlin – Berlin cveta’’

Foto-ilustracija: Pixabay

Projekat ,,Više pčela za Berlin – Berlin cveta’’, pokrenut je u Nemačkoj 2018. godine sa ciljem da grad učini prihvatljivijim za oprašivače.

Promenom pejzaža grada i zagađenjem životne sredine, divlje pčele kao važni oprašivači kultivisanih i divljih biljaka značajno su ugrožene. Procenjuje se da je gotovo polovina ovih vrsta u Nemačkoj ugrožena ili je već izumrla.

Kako bi im se omogućili bolji uslovi za život, preduzimaju se mere koje obuhvataju sadnju cvetnih livada na različitim površinama, promovišu samonikle višegodišnje biljke i stvaraju staništa za gnežđenje.

Građanima Berlina dostupne su informativne table na kojima se nalaze potrebni podaci o projektu.

U planu je da u svih 12 okruga bude stvoreno više od 50 cvetnih površina, navodi se na sajtu Odeljenja berlinske senatorske uprave za životnu sredinu, mobilnost, zaštitu potrošača i klimu.

Pročitajte još:

Pored ovih praktičnih mera, projekat je usmeren na informisanje i odnose sa javnošću. Događaji, brošure i internet pružaju informacije o tome kako građani ili udruženja mogu da doprinesu zaštiti divljih pčela u sopstvenoj bašti ili na drugim mestima.

U realizaciji projekta sarađuje se sa ekološkim organizacijama i drugim inicijativama kako bi se stvorila sinergija između brojnih aktivnosti koje se već odvijaju u Berlinu, a koje su u vezi sa očuvanjem prirode i biodiverziteta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti