Zahlađenje loše utiče na voće i useve, neophodan sneg za zaštitu od smrzavanja

Foto-ilustracija: Pixabay (lumix2004)

Visoke temperature u decembru i prvim danima januara loše utiču na pšenicu i druge ozime useve jer podstiču vegetaciju pa bi eventualno zahlađenje i niske temperature u narednom periodu oštetili biljke i loše uticali na prinose. Poljoprivredni stručnjaci u Prokuplju kažu da blaga zima ne pogoduje ni voću, što bi moglo da se odrazi na ukupne prinose domaćih proizvođača.

Stručnjaci naglašavaju da je za prestanak vegetacije i prelazak u fazu mirovanja biljaka, kako bi lakše podnele temperature u minusu, neohodan sneg i postepeno zahlađenje.

Neuobičajeno toplo vreme do sada, kako objašnjavaju, više odgovara usevima koji su posejani nakon optimalnog roka, jer su kod ranijih useva visoke temperature izazvale pojačano klijanje pa bi u slučaju naglog zahlađenja i nešto nižih temperatura biljka bila oštećena.

Stručnjaci podsećaju i da je optimalan rok za prolećnu prihranu useva oko druge polovine februara.

Na teritoriji Prokuplja, prema procenama, tokom jesenje setve je zasejano oko 3.000 hektara.

Pročitajte još:

Za sada nema štete u voćnjacima

Toplo vreme krajem i početkom ove godine za sada ne utiče nepovoljno na voće koje je u stanju mirovanja, a voćari u Toplici očekuju padavine u narednom periodu.

Iako su zabrinuti za svoje kulture, lepo vreme i sunčani dani imaju i dobre strane, jer se mogu iskoristiti za zimske radove u voćnjacima, poput rezidbe i bacanja đubriva.

Stručnjavi naglašavaju da su većem riziku od smrzavanja izložene voćne vrste kod kojih je kraće zimsko mirovanje, poput kajsije, breskve.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti