Proizvodnja rudarskog sektora u prošloj godini povećana za 22,6 odsto

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Sektor rudarstva u Republici Srbiji beleži konstantan rast proizvodnje koja je prošle godine bila  za 22,6 odsto veća nego 2021. godine, čime je dostignut udeo u BDP-u od 2,4 odsto.

Na obeležavanju 77 godina postojanja Rudarsko-geološkog fakulteta, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je da je Srbiji neophodna snažna struka kako bismo nastavili u pravom smeru da idemo.

Prema rečima ministarke, energetska kriza, energetska tranzicija i aktuelni globalni izazovi, iznova su naglasili značaj mineralnih resursa za upravljanje ekonomijom i obezbeđivanje stabilnog privrednog rasta.

Pročitajte još:

„Naš cilj je održivo rudarstvo. Buduće strateške pravce moramo da definišemo svi zajedno, na krajnje odgovoran i posvećen način, vodeći računa pre svega o nacionalnim i ekonomskim interesima uz obezbeđivanje energetske bezbednosti, rasta proizvodnje mineralnih sirovina, siguran okvir za investiciona ulaganja i puno uvažavanje i primenu svetskih standarda’’, naglasila je ministarka.

Podsetila je da Rudarsko-geološki fakultet decenijama unazad daje značaj doprinos razvoju rudarstva i geologije i izrazila uverenje da će tako ostati i u budućnosti.

„U sadejstvu sa vama, uvažavajući reč struke i nauke, bićemo spremniji i odlučniji za period koji sledi’’, poručila je ministarka Đedović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti