Smanjenje tržišnih udela najvećih energetskih kompanija EU

Foto-ilustracija: Pixabay (NickyPe)

U većini zemalja Evropske unije, tržišni udeli najvećih proizvođača električne energije i gasa se smanjuju od 2013. godine, od kada je Eurostat počeo sa prikupljanjem ovih podataka.

U 2021. godini je najveći udeo najvećih proizvođača zabeležen na Kipru sa 88 odsto, zatim u Francuskoj sa 79 odsto, Hrvatskoj sa 76 odsto i Estoniji sa 64 odsto. Na drugom kraju, tržišni udeo najvećeg proizvođača na tržištu električne energije bio je manji od 20 odsto i to u Poljskoj, Litvaniji i Italiji sa 17 odsto i Švedskoj sa 19 odsto.

Na godišnjem nivou, od 2020. do 2021. godine, najveći porast tržišnog udela zabeležen je u Irskoj od 32 odsto, dok je najveći pad zabeležen u Portugalu od 32 odsto.

Povećanje udela ukazuje na porast tržišne koncentracije, na primer nakon spajanja velikih učesnika na tržištu. Naprotiv, smanjenje udela pokazuje smanjenje koncentracije tržišta, piše Eurostat.

U poređenju sa 2013, tržišni udeo najvećeg proizvođača na tržištu električne energije u 2021. godini bio je manji u većini zemalja EU. Pad tržišnog udela kretao se od 39 procentnih poena u Luksemburgu, nakon liberalizacije tržišta električne energije, i pad od 20 procentnih poena u Slovačkoj, pa sve do jednog procentnog poena u Bugarskoj i četiri u Finskoj.

Nasuprot tome, udeo je ostao stabilan u Švedskoj i Poljskoj, dok se povećao u Mađarskoj, Rumuniji i Španiji.

Pročitajte još:

Uvoz i proizvodnja prirodnog gasa

Kada je reč o prirodnom gasu najveći tržišni udeo od 100 odsto bio je u Estoniji, Malti i Švedskoj, gde je samo jedan entitet dominirao nacionalnom proizvodnjom i uvozom.

Foto-ilustracija: Pixabay (stevepb)

Nasuprot tome, najveća kompanija za uvoz i proizvodnju prirodnog gasa imala je najniži nivo prodora na tržište u Irskoj sa 22 odsto i Češkoj 23 odsto.

Na godišnjem nivou, od 2020. do 2021. godine, najveći pad tržišnog udela zabeležen je u Hrvatskoj za 45 odsto i Češkoj za 38 odsto. Broj glavnih kompanija koje uvoze ili proizvode prirodni gas za lokalno tržište porastao je sa pet na šest u Češkoj i sa tri na pet u Hrvatskoj.

U poređenju sa 2013. godinom, tržišni udeo najveće kompanije za uvoz i proizvodnju prirodnog gasa smanjen je u 14 članica EU, sa dostupnim podacima u 2021. Najveći pad zabeležen je u Grčkoj od 61 procentnog poena, Letoniji od 54 procentna poena i Češkoj od 46 procentnih poena.

U međuvremenu, udeo je ostao isti u Švedskoj, dok je povećan u četiri članice EU: Litvaniji za 22 procentna poena, Estoniji za 16 procentnih poena, Slovačkoj za 13 procentnih poena i Belgiji za sedam procentnih poena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti