Proizvedena prva serija vakcine „Sputnjik V“ za civilnu upotrebu

Foto ilustracija: Pixabay

Rusko ministarstvo zdravlja registrovalo je još 11. avgusta prvu vakcinu protiv koronavirusa pod nazivom „Sputnjik V“. Ova vakcina je prošla više faza kliničkih ispitivanja, a poslednja će biti sprovedena nakon registracije vakcine.

Prvu seriju vakcine razvili su ruski Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja i Ruski fond za direktna ulaganja (RFDU) i ona je već puštena u civilni promet. Regionalne isporuke planirane su u najskorije vreme, najavilo je Ministarstvo zdravlja u Rusiji.

Još u avgustu je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško objasnio da proizvodnja vakcine za civilnu upotrebu u ovoj fazi znači da će biti vakcinisani građani iz visokorizičnih grupa, tačnije lekari i nastavnici, kao i da će vakcinacija biti sprovedena istovremeno kada i poslednja faza kliničkih ispitivanja.

Podsetimo, ćerka predsednika Rusije, Vladimira Putina, početkom proteklog meseca primila je vakcinu.

„Jedna moja ćerka primila je vakcinu i u tom smislu učestvovala u eksperimentu. Nakon tretmana izmerena joj je temperatura od 38 stepeni Celzijusovih, sutradan 37 i to je bilo sve“, rekao je Putin, a prenosi Russia Today.

Izvor: Hindustan Times / Tass.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti