Procurio plan belgijskog predsedništva za oporezivanje energije

Foto-ilustracija: Pexels

Kao deo svog programa „Zeleni dogovor“ (Green Deal), Evropska komisija je predložila reviziju direktive 2021. kako bi se osiguralo da minimalni poreski pragovi za dekarbonizovanu energiju budu niži od onih koji se primenjuju na fosilna goriva.

Ali pošto se pravilo jednoglasnosti primenjuje na poreska pitanja i približavaju se evropski izbori u junu, otkucava vreme za usvajanje zakona pre nego što Parlament uđe u pauzu.

Belgijsko predsedništvo EU sada pokušava da izađe iz ćorsokaka predlogom koji donosi dodatna izuzeća od direktive, fokusirajući se na postrojenja na biomasu.

„S obzirom na snažnu poziciju značajnog broja delegacija“, predsedništvo predlaže da se drvo i drveni ugalj izuzmu iz delokruga direktive, stoji u belgijskom kompromisnom tekstu koji je dobio Euractiv.com.

Nakon prošlogodišnjeg predloga španskog predsedništva EU, Belgija takođe namerava da bude stroža u pogledu instalacija koje koriste treset i tresetnu stelju (vrsta tla) kao gorivo.

Kao rezultat toga, samo postrojenja sa kapacitetom manjim od 7,5 MV biće izuzeta od pragova, za razliku od deset MV koje je predložila Španija.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (andrew-palmer)

Komunalni otpad koji se koristi kao gorivo je takođe isključen.

„Kako bi se uzele u obzir ekonomske, geopolitičke, geografske i društvene okolnosti država članica“, belgijsko predsedništvo predlaže potpuna ili delimična izuzeća za energiju koja se koristi za vojne, bezbednosne, operacije traganja i spasavanja aviona i gašenje požara iz vazduha, navodi se u tekstu u koji je uvid imao Euractiv.com.

Isto važi i za energiju za mali ribolov i pomorski transport pod određenim uslovima.

Države članice poput Bugarske i Rumunije, čiji je prosečan BDP po glavi stanovnika znatno manji od ostalih zemalja članica, takođe mogu obezbediti izuzeća na 20 godina.

Izuzetne situacije

U slučaju „neočekivanog i izuzetnog“ povećanja cene proizvoda od najmanje 15 odsto u odnosu na prosečnu maloprodajnu cenu tog proizvoda u prethodnih 12 meseci, belgijsko predsedništvo predlaže šestomesečno izuzeće.

Konačno, na osnovu predloga španskog predsedništva, Belgija ponavlja da bi države članice trebalo da budu u mogućnosti da izuzmu električnu energiju proizvedenu u instalacijama sa manje od 850 MVh/godišnje ili 500 kV instaliranog proizvodnog kapaciteta sve dok se proizvedena energija ne dovodi u javnu mrežu . Isto važi i za biogas koji se ne ubrizgava u javnu mrežu od 3.000 GJ/godišnje proizvodnje ili 500 kV instalirane proizvodne snage.

Takođe su u toku diskusije o tome da li pragove treba razlikovati ili ne prema vrsti proizvodnje električne energije.

Izvor: EURACTIV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti