Privodi se kraju izgradnja Savske avenije u Šapcu

Foto: Grad Šabac

Izgradnja Savske avenije završava se do kraja marta, najavio je juče gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na Starom gradu.

Radovi se trenutno izvode kod pruge, a ubrzo će početi i rekonstrukcija Ulice kralja Aleksandra, od raskrsnice sa ulicom Janka Veselinovića do pruge. Ovaj deo ulice biće u istom nivou kao i trotoar, a hlad će praviti i dva nova drvoreda uz jedan postojeći koji će biti zadržan. I ulica i trotoari biće popločani behatonom kako bi se naglasio ulazak u park gde prioritet imaju pešaci i biciklisti.

„Izlazimo na reku Savu fantastičnim projektom Savaparka koji ima 300 hektara prostora za uživanje i odmor posle posla za sve naše sugrađane. Povezujemo centar grada i reku Savu od koje smo davno pobegli jer nismo mogli da se obračunamo sa svim izazovima, bilo da je u pitanju deponija koje više nema ili poplave ili podzemne vode koje nismo mogli da savladamo. Kroz ovaj projekat pokazujemo da je moguće sve te probleme rešiti i da je moguće urediti život na normalan način“, kazao je gradonačelnik Zelenović.

On je objasnio da je Savska avenija prvi korak ka izlasku na Savu, a da će brzo uslediti i kopanje kanalske mreže koja će braniti od poplava i izgradnja jezera. Gradonačelnik očekuje da u ovoj godini očekuje izgradnju prvog kanala, a u narednoj drugog kanala. Oba kanala su duga po dva kilometra.

Foto: Grad Šabac

„Gradilište je vrlo aktivno a lepo vreme nam ide na ruku. Ulica Kralja Aleksandra, odnosno njen deo od raskrsnice sa Janka Veselinovića do pruge predstavljaće ulazak u Savsku aveniju pa smo je i oblikovali kao zeleni ulaz. Dobiće dva nova drvoreda u odnosu na jedan postojeći. Biće proširene pešačke staze i potpuno rekonstrisane behatonom koji će biti i na kolovozu kako bi se usporio saobraćaj i naglasio ulaz u parkovski prostor gde pešaci i biciklisti imaju prostor u odnosu na automobile“, rekla je Ksenija Lukić, koordinator za urbani razvoj grada.

Stari drveni mostić zamenio je novi moderan most kojim pešaci i biciklisti mogu preći na obe strane avenije, a ne samo na desnu stranu kako je do sada bilo moguće.

Izvor: Grad Šabac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti