Prokletije lepše nego ikad (VIDEO)

Foto-ilustracija: Pixabay

Centar za zaštitu i proučavanje ptica objavio je promotivni video o Nacionalnom parku Prokletije, sa željom da prenese atmosferu i doživljaj njegovih krševitih pejzaža i divlje prirode. Upravo zbog karaterističnih oštrih i teško pristupačnih vrhova Prokletije su dobile naziv koji asocira na surovost ovog planskog masiva.

Međutim, vizuelni utisak koji se stiče pri prvom susretu sa Prokletijama veoma brzo promeni spoznaja o prirodnim lepotama ovog područja, prelepim jezerima, pašnjacima i šumama.

Granični položaj Prokletija i relativno slaba saobraćajna povezanost sa okolnim mestima učinile su da su ova planina još uvek bude vrlo interesantan i neisrpan izvor istraživanja netaknute prirode naročito primamljiv ljubiteljima prirode, planinarima i alpinistima, ljudima avanturističkog duha.

Promotivni video izrađen je u okviru prekograničnog projekta „Razvoj ekoturizma na Balkansim Alpima“ koji ima za cilj održivi razvoj prekogranične regije kroz zajedničke turističke potencijale zasnovane na prirodnom i kulturnom nasleđu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nikola Knežević)

Kroz projekat, realizovane aktivnosti doprinose kvalitetu i raznolikosti usluga, uspostavljanju i promociji zajedničke turističke ponude kao i povećanom bezbednosti posetilaca Nacionalnog parka Prokletije u Crnoj Gori i Nacionalnog parka Bjeshket e Nemuna na Kosovu.

Ovu aktivnost podržali su i turistička organizacija Plav, turistička organizacija Gusinje, Nacionalni park Prokletije, a na izradi ovog sjajnog videa radila je ekipa iz Beautiful Montenegro i Solutions4You.

Projekat sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Gorskom službom spašavanja Crne Gore kao i partnerima sa Kosova – Kosovo Advocacy and Devolopment Centar (KADC) i planinarsko udruženje „Pashtriku“, a finansiran je od strane Evropske Unije, kroz IPA II program Crna Gora – Kosovo 2014-2020 i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Više o projektu: http://czip.me/aktuelno/645-razvoj-ekoturizma-na-balkanskim-alpima

Izvor: Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti