Pretnja Evropi – oluja Kjara

Foto: YouTube (screenshot)

Oluja Kjara, koja je ime dobila po meteorološkoj stanici, sa obilnim padavinama i jakim udarima vetra i do 145 km/h je juče, 9. februara, pogodila Veliku Britaniju, a zatim se proširila i na Nemačku, Holandiju i Francusku, a proširila se prema Belgiji, Danskoj i Skandinaviji.

Mnogi gradovi u Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj su poplavljeni i bez struje, a zbog potpunog poremećaja u saobraćaju, britanske vlasti su izdale upozorenje građanima da ne napuštaju domove. Letovi u ovim zemljama su otkazani, a bilo je kašnjenja i u pomorskom i železničkom saobraćaju, te je došlo do zatvaranja linija.

U Britaniji je ovo najjača zabeležena oluja u poslednjih 7 godina.

Foto: YouTube (screenshot)

Za sada je nekoliko ljudi povređeno, a ima i stradalih u Poljskoj, Sloveniji i Švedskoj i na jugu Engleske. Više od 20.000 domaćinstava u Britaniji je bez struje i oko 50.000 u Nemačkoj, u kojoj je oluja dobila naziv Sabina. U mnogim gradovima škole su zatvorene  i saobraćaj je u potpunosti obustavljen.

Oluja je tokom noći na nekim mestima prešla u mećavu i sneg.

Do kraja dana se očekuju udari vetra i do 140km/h u planinskim predelima na jugu Nemačke, kao i olujni vetrovi u Norveškoj i Švedskoj, zbog čega su na otkazane brojne utakmice, sportski događaji i druga planirana dešavanja.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti