Preko 8 miliona KM za podsticanje proizvodnje iz OIE i efikasne kogeneracije u FBiH

oie economy.rs

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donela je odluku o ukupnom iznosu sredstava, odnosno potrebnom iznosu naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracijei jediničnom iznosu naknade za podsticanje proizvodnje električne enrgije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2016. godinu.

Kako je saopšteno, ukupan iznos sredstava za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2016. godinu iznosi 8.354.254 KM. Jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije iznosi 0,001 KM/kWh bez PDV-a, a primenjivaće se od 1. januara 2016. godine.

Sredstva koja će biti prikupljena na osnovu ove naknade predstavljaju prihod Operatera za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, a namenjena su za isplaćivanje podsticajnog dela iz zagarantovane cene za proizvedenu električnu energiju privilegovanih proizvođača, finansiranje troškova rada Operatora i pokrivanje troškova uravnoteženja elektroenergetskog sistema nastalih zbog odstupanja u vrednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs

izvor: fena.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti