U planu druga faza sanacije jalovišta nekadašnjeg rudnika u Stolicama

jaloviste blic.rs

Stručnjaci Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ rade na projektu kompletne sanacije brane nekadašnje flotacije rudnika „Stolice“, preneli su mediji.

Predsednik opštine Krupanj gospodin Rade Grujić izjavio je da je vrednost radova na brani oko milion evra, dok će 600 hiljada evra biti uloženo u čišćenje korita reke i zemlje oko njega.

Podsetimo, nakon majskih poplava 2014. godine i formiranja klizišta pukle su tri brane u opštini Loznica i jalovina iz nekadašnjeg rudnika istekla je i ulila se u reku Korenita. Krajem maja iste godine uspešno je zaustavljeno dalje izlivanje jalovine, ali je do ponovnog izlivanja došlo već u julu 2014. godine. Poslednje izlivanje jalovine iz nekadašnjeg rudnika u Stolicama dogodilo se krajem septembra 2014. godine, kada je analizom uzoraka sa četiri bazne stanice potvrđeno prisustvo olova, kadmijuma, gvožđa, cinka, bakra, žive, antimona, arsena i mangana u Drini. Nakon toga, sredinom oktobra 2014. godine Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije objavila je rezultate analiza vode iz reke Drine koji su potvrdili prisustvo teških metala u ovoj reci.

Krajem novembra 2014. godine završena je prva faza sanacije jalovišta nekadašnjeg rudnika u Stolicama. Radnici RTB „Bor“ izgradili su pet brana za filtriranje vode iz jalovišta, dve brane za prihvat i odvod bujičnih voda i 1300 metara kanala za prihvat voda.

Sandra Jovićević

foto: blic.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti