Predstavljeni ekološki izazovi Valjeva

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar Goran Trivan učestvovao je na okruglom stolu posvećenom ekološkim izazovima sa kojima se suočava grad Valjevo. Na skupu su predstavljeni aktuelni podaci koji se odnose na kvalitet vazduha, prečišćavanje otpadnih voda i čvrstog otpada.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, rukovodstvo Valjeva pokazuje veliko interesovanje i želju da se ova oblast uredi na najbolji način, o čemu svedoči veliki broj uspešnih projekata, istakao je Trivan, i kao primer naveo prečišćavanje otpadnih voda gde je Valjevo jedan od retkih gradova u našoj zemlji koji ima postrojenje za prečišćavanje koje je u funkciji. S druge strane, ministar je naveo da se mnogo više i odgovornije mora pristupiti rešavanju pitanja čvrstog otpada i kvaliteta vazduha u Gradu. Problem lošeg kvaliteta vazduha nije samo veliki broj individualnih ložišta, već i brojne gradske institucije koje se greju na čvrsto gorivo. Prelazak na sisteme grejanja koji manje zagađuju vazduh je jedna od mera koja momentalno poboljšava kvalitet životne sredine, i u tome će sve lokalne samouprave imati podršku Ministarstva, naveo je ministar Trivan.

Na sastanku je bilo reči i o rešavanju višegodišnjeg problema oko izgradnje regionalne deponije „Kalenić“, za šta je ministar ponudio podršku Vlade i Ministarstva.

Direktor Instituta za ekološki inžinjering iz Maribora Željko Blažeka predstavio je rešenja koja su u rešavanju istih i sličnih problema primenjena u Sloveniji i koja su dala dobre rezultate, i ta rešenja mogu se primeniti i u Srbiji. Grad Valjevo jedan je od gradova koji vrlo uspešno primenjuje iskustva i primere dobre prakse drugih gradova.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti