Predstavljena nova eko-linija na relaciji Dorćol – Beograd na vodi

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Beograd je dobio drugu ekološku liniju na relaciji Dorćol-Beograd na vodi na kojoj će saobraćati osam električnih autobusa, navodi se u saopštenju Grada.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, osim Sofije, Beograd je jedini grad u regionu koji ima ekološke autobuse, a cilj je da do 2030. godine ne preostane nijedno vozilo na fosilna goriva u javnom prevozu prestonice.

„Mi ćemo 2028. završiti prvu liniju metroa, 2030. drugu, u međuvremenu kupujemo autobuse čiji je pogon na prirodni gas. Već smo kupili stotinu autobusa, koji stižu tokom proleća, a postavljamo i gasne stanice. Po našem planu svake godine u narednih pet godina kupovaćemo stotinu autobusa na gas, kao i novih deset elektroautobusa“, rekao je Vesić.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović čestitala je Beograđanima na novoj eko-liniji i podsetila da je Vlada Srbije i ove godine donela uredbu za subvencionisanje kupovine elektro i hibrid vozila.

Vozila na električni pogon ne zagađuju okolinu i drago mi je što iz godine u godinu raste interesovanje pravnih i fizičkih lica za subvencije. Tokom prošle godine uz subvenciju države kupljeno je više od 500 novih eko vozila, a ove godine smo obezbedili još veća sredstva, 150 miliona dinara u te svrhe“, rekla je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti