Da li su okso-kese, kao zamena za plastične, manje štetne?

Foto-ilustracija: Unsplash (Roberta Errani)

Plastične kese koje su u prodavnicama zamenjene skupljim, navodno biorazgradivim – nisu zapravo uopšte biorazgradive. Čak su i opasnije od onih običnih koje smo koristili, tvrde stručnjaci. Postavlja se pitanje – zašto još niko od nadležnih nije reagovao?

Na tržištu Srbije ne postoje biorazgradive kese, kažu oni. Dodaju da imamo oksorazgradive – prošle godine zabranjene u Evropskoj uniji, koje su još štetnije za životnu sredinu od klasičnih. 

Zbog čega se ovo dešava – zato što je okso-kesa obična kesa u koju su dodati aditivi da bi se ona brže razgradila. To znači da se na deponiji ili odložena u životnoj sredini, ove kese samo razgrađuju na sitnije deliće mikroplastike, pa tako mikroplastika brže ulazi u zemlju, vodu, vazduh, onda naravno i u organizam svih živih bića uključujući i čoveka“, izjavila je Kristina Cvejanov, stručnjak za cirkularnu ekonomiju

Biorazgradivih kesa ima samo u pojedinim trgovinskim lancima i stižu iz uvoza, jer ih u Srbiji niko ne proizvodi.

„Biorazgradive kese zapravo se ne prave od polimera, od naftnih derivata, kao što su ove kese obične što koristimo, već od nekih prirodnih resursa, to na primer mogu biti ostaci od poljoprivredne proizvodnje, odnosno poljoprivrednih kultura, kao što je kukuruz ili slično, u Srbiji takva fabrika ne postoji. Najbliže što se Srbija bavila ovom temom, to je što je Tehnološki fakultet u Novom Sadu učestvovao je u evropskim projektima“, objašnjava Kristina Cvejanov.

Naša sagovornica dodaje da je kese moguće reciklirati samo ukoliko su deblje od 50 mikrona i da postoje kapaciteti. Problem je, međutim, kako kese sakupiti. U Privrednoj komori Srbije kažu da je upotreba plastičnih kesa smanjena.

„Mi smo za godinu i po dana od kada smo pokrenuli inicijativu naplate i zamene plastičnih kesa sa drugim trajnim sredstvima i cegerima smanjili upotrebu plastičnih kesa za 85 procenata“, rekao je Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Od kada su trgovci počeli da naplaćuju kese, mnogi u kupovinu odlaze sa torbom u ruci.

Komunalna inspekcija Opštine Čukarica preventivno je obilazila prodavnice i davala savete o upotrebi i korišćenju kesa, upozoravala, ali nije naplaćivala kazne.

I inspektori sa Palilule su upozoravali trgovce, ali nisu pokretali prekršajne postupke.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti