Predstavljen program saradnje Srbije i Švajcarske

Foto: Ministarstvo privrede

„Partnerstvo koje traje – podrška u pravo vreme“ – ovako glasi poruka sa svečanosti povodom predstavljanja Švajcarskog programa saradnje sa Srbijom za period od 2022. do 2025. godine.

Nakon pozdravne reči švajcarskog ambasadora, gospodina Ursa Šmida, ministarka privrede Anđelka Atanasković zahvalila je u ime Vlade Republike Srbije za dosadašnju saradnju istakavši da je predstavljanje programa saradnje ogroman iskorak ka jačanju ekonomske saradnje dve, pre svega prijateljske zemlje.

„Partnerstvo i poštovanje Srbije i Švajcarske, činjenice reprezentuju više od reči. Podsetiću da je Švajcarska Konfederacija već deceniju jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju“, istakla je Atanasković.

Švajcarske firme u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika.

„Posebno bih naglasila da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, samo u prva dva meseca ove godine iz Srbije u Švajcarsku ostvaren izvoz vredan od 28,9 miliona evra, što predstavlja rast od 18,9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. U istom periodu, uvoz iz Švajcarske uvećan je za 93,3 odsto i dostigao je iznos od 86,6 miliona evra“, naglasila je Anđelka Atanasković, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala, da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje Srbije sa Švajcarskom Konfederacijom.

„Taj prostor pre svega prepoznajemo kroz rast priliva švajcarskih investicija, posebno kroz grinfild projekte, ali i veći obim učešća u procesu privatizacije preduzeća iz portfolija Ministarstva privrede“, navela je ona.

Prema rečima Anđelke Atanasković, jedan od pokazatelja izvrsne saradnje dve zemlje reprezentuje i potisivanje ugovora o donaciji nove Informacione platforme između Ministarstva privrede Republike Srbije i Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove zakazano za petak, 13. maj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti