Švajcarska ulaže 3,5 miliona evra u razvoj inovacija u Srbiji

Vlada Švajcarske Konfederacije doniraće u naredne četiri godine 3,75 miliona švajcarskih franaka (oko 3,5 miliona evra) za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.

Foto: NTP Beograd

Memorandum o razumevanju o implementaciji ovog projekta potpisali su juče u Naučno-tehnološkom parku Beograd ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević u ime Vlade Republike Srbije i ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji, NJ.E. Filip Ge u ime Vlade Švajcarske Konfederacije.

Projektom se predviđa prenos modela, znanja i iskustava Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) u Niš i Čačak kako bi se pomogao razvoj naučno-tehnoloških parkova u ovim gradovima i kako bi se osposobili da podrže razvoj inovacija u svojim regionima. Projekat se nadograđuje na prethodni, finansiran takođe od švajcarske vlade, uz čiju podršku je uspostavljen i razvijen prvi funkcionalni naučno-tehnološki park u Srbiji – Naučno-tehnološki park Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija.

NJ.E. ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji, Filip Ge, ukazao je da će saradnja između naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku u okviru novog projekta, doprineti regionalnom razvoju Srbije u oblasti inovacija, ohrabriti mlade za tehnološko preduzetništvo i povećati konkurentnost visokotehnološke industrije u Srbiji.

„Da bi se dodatno podstakao rast broja startapova, biće uspostavljena i posebna šema pre-seed finansiranja za startap kompanije u najranijoj fazi razvoja, a kroz različite obuke i podršku mentora, projekat će pružiti potrebna znanja i veštine za ubrzan razvoj njihovih inovacija i izlazak na globalno tržište. Švajcarski savezni institut za intelektualnu svojinu će takođe biti aktivan na projektu, jer će obezbediti potreban transfer znanja i pružiti dodatnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine, što je oblast koju startapovi često potcenjuju“, najavio je ambasador.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević podsetio da je Vlada Republike Srbije izuzetno posvećena stvaranju uslova za razvoj nauke i ekonomije zasnovane na znanju.

„Gradimo naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu i Nišu, uz dodatne objekte za NTP Čačak i NTP Beograd. Očekujemo da tehnološki parkovi u ovim gradovima budu uspešni kao ovaj na Zvezdari i zato nam je tako značajna ova  podrška švajcarske vlade – kako bi što pre postigli taj efekat. Sa nama su danas ovde i predstavnici gradova Niša i Čačka i obaveza je svih nas  da stvorimo uslove da mladi  ljudi mogu u svojim gradovima,  da ostvare svoje ideje,  da razvijaju svoje  startap kompanije, odnosno nađu posao i  praktično kod svoje kuće  – obezbede svoju budućnost“, kazao je Šarčević.

Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd ukazala je da je najveći izazov 2015. godine kada je osnovan NTP Beograd bio kako najbrže moguće razviti uspešan tehnološki park u skladu sa iskustvima razvijenih zemalja i model prilagođen našim uslovima koji daje rezultate.

Foto: NTP Beograd

„Upravo u tome nam je pomogla Vlada Švajcarske Konfederacije. Sada je cilj da realizacijom novog projekta, u Nišu i Čačku dobijemo tehnološke parkove kao generatore razvoja za razvoj novih proizvoda i usluga koji se plasiraju širom sveta, da više stotina mladih prođe kroz naše programe, a švajcarska vlada je ovim projektom obezbedila pre-seed  finansiranje  za sto najboljih timova, odnosno 100 najboljih inovacija. Ono čega bi svi trebalo da budemo svesni je da prenos modela u ove gradove ne znači puko kopiranje i mnogo je više od toga i to je ono gde će nam biti ključna podrška švajcarske vlade – da obezbedimo kontinuirano učenje kolegama u Nišu i Čačku, kako bi na najbolji mogući način mogli da prepoznaju specifičnosti razvoja inovacija u svojim regionima i razviju tehnološke parkove po meri svojih sredina“, objasnila je ona.

Uspostavljanjem tehnoloških parkova razvijaju se generatori razvoja. Primera radi, kompanije članice Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, samo su u prethodnoj godini prihodovale 20 miliona evra, dok je ostvaren izvoz u vrednosti od 10,5 miliona evra. U okviru projekta „Naučno-tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije“, kojim je Vlada Švajcarske Federacije prethodno podržala osnivanje i razvoj prvog tehnoparka u Srbiji, u NTP Beograd je obučeno 400 potencijalnih preduzetnika, 2.000 studenata je animirano za tehnopreduzetništvo, opremljena je i osposobljena za rad 3D Inovaciona laboratorija i razvijen je poslovni model za uspostavljanje i razvoj naučno-tehnoloških parkova i inkubatora u drugim regionima.

Jačanje podrške u ranoj fazi razvoja startap kompanija kroz novi projekat i prenos dokazanog modela NTP Beograd u regione prilagođavanjem lokalnim uslovima, doprineće daljem povećanju broja startapova i inovativnih tehnoloških kompanija podržanih od naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku.

Izvor: Naučno-tehnološki park Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti