PREDSTAVLJAMO Energy House – Novi Sad

Krajem ’70-tih godina XX veka razvijale su se i istraživale ideje koncepta samogrejnih ekoloških kuća u tadašnjoj Jugoslaviji. Jedan, slobodno možemo reći, od pionira u ovoj oblasti je akademik Veljko Milković iz Novog Sada, idejni tvorac ovog koncepta gradnje i autor patenta samogrejne ekološke kuće.

Prema projektima akademika Veljka Milkovića do sada je izgrađeno nekoliko kuća u Novom Sadu, Zaječaru, Somboru i Ljigu. Prvi pilot projekat samogrejne eko kuće izašao je iz „radionice” gospodina Milkovića 1979. godine. Izgradnjom ovog tipa eko kuće i praćenjem karakterističnih faktora na kojima je projekat zasnovan dobili su se podaci koji pokazuju značajne uštede kako u gradnji tako i u potrošnji primarnih energenata.

U cilju podizanja ekološke svesti i promocije upotrebe obnovljivih izvora energije, Istraživačko razvojni centar Veljko Milković i Agencija za energetiku Grada Novog Sada pokrenuli su projekat “Samogrejna eko kuća – Za naš ekološki svet budućnosti”. Saradnja na ostvarenju ove ideje započela je u maju 2012. godine.

energi hous

Predmet projekta je izgradnaja javnog i promotivnog eko centra – Energy House koji bi ujedno bio i sedište Agencije.

Koncept projekta predstavljaju principi gradnje pasivne solarne arhitekture koje jesamogrejna-eko-kuca akademik Milković utkao u svom prvom projektu samogrejne ekološke kuće ili tzv. solarne zemunice.
Polazni parametri:
– grejanje objekta pomoću sunčeve energije
– orijentacija otvora ka jugu (kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje) sa instaliranim reflektujućim površinama oko     prozora pomoću kojih se povećava toplota i svetlost koje ulaze u objekat
– zemljani omotač oko konstrukcije objekta za zadržavanje sunčeve energije (zaštita od niskih temperatura zimi i visokih leti).
Praćenjem rezultata merenja primenom principa gradnje “Samogrejne eko kuća” utvrđeno je da se ostvaruju uštede u grejanju 85%, u hlađenju 100%, uštede u osvetljenju 30% i uštede u građevinskom materijalu oko 10%. Ovim merenjima pokazala se i ekonomska opravdanost izgradnje objekata.

Prateći tehnička dostignuća u oblasti alternativnih izvora energije i niskoenergetske gradnje u projekat su implementirani solarni kolektori i fotonaponski paneli. Za izvor dodatnog dogrevanja objekta projektovane su toplotna pumpa i kotao za biomasu.

Prilikom projektovanja uređenja terena oko objekta planirani su grejači odnosno podno grejanje prilaznih staza i parkinga kao i nadstrešnice za parking sa fotonaponskim panelima i punjačima za električne automobile. Takođe planiranrana je podzemna cisterna za sakupljanje kišnice.
Rad svih predviđenih sistema objekta kontrolisala bi automatika što objekat svrstava i u kategoriju Pametnih zgrada.

Kako je cilj izgradnje objekta edukacija iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu projektom je planirano postavljanje javnog displeja sa energetskim podacima za objekat. Centar će putem ovih informacija javnost informisati o rezultatima merenja nastalih primenom alternativnih izvora energije i niskoenergetske gradnje.

I ako projekt Energy House u Novom Sadu predstavlja najuspešniji domaći primer energetske efikasnosti realizacija se još uvek čeka.

SJ

fotografija/ilustracija: samogrejnekuce

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti