Praviće šemu monitoringa biodiverziteta na Ulcinjskoj solani

Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Zahvaljujući podršci nemačkog federalnog Ministarstva za životnu sredinu i zaštitu prirode, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) će kroz naredne dve godine razvijati šemu monitoringa biodiverziteta za Ulcinjsku solanu, kako bi bila operativna za buduće upravljačko telo, koje je Vlada Crne Gore najavila da će zajedno sa Opštinom Ulcinj osnovati krajem ove godine.

Kako navode u saopštenju, uspostavljanje monitoring šeme koja trenutno postoji samo za ornitofaunu, a koju kontinuirano sprovodi Centar, isključivo kroz svoje aktivnosti i svojim resursima, neophodan je kao ulazni podatak i mehanizam svakog zaštićenog područja, putem kojeg se meri kvalitet upravljanja i sprovođenja mera zaštite.

„Kako se solana nalazi u nepovoljnom ekološkom statusu uzrokovanom narušenom i zapuštenom infrastrukturom, od vitalnog je značaja pratiti sve parametre koji se tiču ekosistemskih vrednosti ovog područja što je i jedan od uslova praćenja u kontekstu pregovora sa Evropskom unijom. Podsećamo da je Ulcinjska solana završno merilo Poglavlja 27, ali ne samo u kontekstu zaštite ovog područja, već i osiguranja njenog povoljnog ekosistemskog statusa u odnosu na evropske direktive“, naglašavaju u saopštenju.

Polazeći od pomenutog, kao i naučnih pretpostavki, CZIP je pokrenuo BioMon (Biodiversity Monitoring) projekat koji ima za cilj uspostavljanje šeme monitoringa biodiverziteta na Ulcinjskoj solani kroz jačanje kapaciteta buduće upravljačke strukture, ali i mladih istraživača na polju različitih grupa, uključujući sisare, biljke, beskičmenjake, vodozemce, gmizavce, ribe, koji pored ptica takođe predstavljaju važnu ekološku kariku ovog parka prirode, te problematične pojave poput invazivnih vrsta.

„Kroz projekat će biti omogućeno učešće 20 mladih istraživača studenata fakulteta bioloških nauka, ali i talentovanih srednjoškolaca izabranih u saradnji sa profesorima, koji će proći intenzivnu terensku obuku vođenu od strane uvaženih stručnjaka iz svojih oblasti. Kroz tri petodnevne obuke koje će pokriti različite sezone mladim istraživačima pridružiće se i 10 zaposlenih iz relevantnih institucija (zaposleni Agencije za zaštitu životne sredine, Nacionalnih parkova) koje se bave monitoringom kroz svoje redovne aktivnosti. Pored toga upravljačko telo dobiće i potrebnu opremu za monitoring: 20 kamera-zamki radi praćenja populacije sisara i efekata predacije, 20 dvogleda i jedan teleskop (durbin)“, naglašavaju u CZIP.

BioMon projekat podržan je u iznosu od 109,988 evra kroz IKI šemu malih grantova koji implementira (GIZ) kroz Međunarodnu inicijativu za klimu (IKI), a finansiran je od strane nemačkog federalnog Ministarstva za životnu sredinu i zaštitu prirode na osnovu odluke Bundestaga.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti