Praćenje kvaliteta vode na Savi kod Šapca

Foto: arhiva Energetskog portala
Foto: arhiva Energetskog portala

Zbog zagađenja Save na teritoriji Bosne i Hercegovine, Agencija za zaštitu životne sredine počela je vanrednu kontrolu kvaliteta vode te reke kod Šapca i Jamene.

Praćenje kvaliteta vode na Savi kod Šapca počelo je jutros, kod Silosa, na mernom mestu pored objekta Agencije za zaštitu životne sredine.

Uzorci vode uzimaće se i sutra i u subotu a narednih dana znaće se koliko će vanredno uzorkovanje vode trajati.

Prvi rezultati, kako potvrđuju u Agenciji za zaštitu životne sredine, ne ukazuju na promenu kvaliteta vode, odnosno prisustvo štetnih i opasnih materija koje su u vodu došle nakon izlivanja iz deponije fabrike sode nedaleko od Tuzle.

Međutim, na osnovu prvih analiza ne mogu se donositi nikakvi zaključci, jer se ne zna da li su štetne materije, i u kojim koncentracijama, uopšte stigle u Savu do Šapca ili su već prošle.

Isti rezultati su i sa jučerašnjeg uzorkovanja u Jameni,u pograničnoj zoni rečnog toka u našoj zemlji – nema promena.

Ribolovci ni u Šapcu, ni uzvodno, nisu primetili uginuća ribe ili promene na reci.

Na koncentracije bilo kakvih materija u reci utiču brojni faktori, poput priliva drinske vode na ušću, zatim vodostaja reke koji utiče i na brzinu toka.

Šta će pokazati analize Agencija za zaštitu životne sredine, znaće se narednih dana. Očekuje se i razmena podataka u okviru Savske komisije, kako bi se znali i rezultati analiza članica iz Bosne i Hrvatske.

Izvor: RTS

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti