Održana Dunavska konferencija za vode

Foto: http://www.mrt.gov.me
Foto: http://www.mrt.gov.me

Delegacija Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, koju je predvodio državni sekretar Saša Radulović učestvovala je na Dunavskoj konferenciji za vode koja je održana 2. i 3. maja u Beču.

Konferenciju organizuju Međunarodna asocijacija vodovodnih preduzeća u slivu Dunava (IAWD) i Svetska banka, u okviru Dunavskog programa za vode (DWP – Danube Water Program), uz finansijsku podršku Vlade Austrije, a ovogodišnja teba je bila „Obezbeđivanje vode i održivih sanitarnih usluga za sve: napredak, izazovi i buduće aktivnosti u Dunavskom regionu”.

U okviru sesije o pametnim politikama za upravljanje sektorom voda, državni sekretar Radulović govorio je na temu „Optimizacija nacionalnog upravljanja sektorom voda“. Ovom prilikom, Radulović je posebno istakao stanovište Crne Gore u pogledu reformi u okviru EU integracija, odnosno zahteva Poglavlja 27, kao i ključne izazove u vodosnabdevanju i upravljanju otpadnim vodama, navodeći da je za Crnu Goru voda najveći prirodni, ali i strateški resurs, te da se prema istom moramo ophoditi na vrlo posvećen i oprezan način.

– Osnovne pretpostavke na kojima ćemo bazirati predstojeću reformu vodenog sektora u Crnoj Gori polaze od tri temeljna načela: da vodosnabdijevanje i vodoizvorišta budu u vlasništvu zajednice, da se afirmiše demokratsko upravljanje i da društvene potrebe budu zadovoljene. Planiramo da to postignemo tako što ćemo poboljšati postojeću javnu infrastrukturu za potrebe snabdijevanja vodom i afirmisati transparentno izvještavanje o radu vodoprivrednih preduzeća uz nadzor lokalnih zajednica i centralnih vlasti, što za rezultat treba da ima povećani kvalitet usluge. Omogućićemo javno-javna partnerstva na neprofitnoj osnovi uz participativno upravljanje vodoprivrednim preduzećima. Istovremeno ćemo usmjeriti investicije, upravljanje i distribuciju vode na zadovoljavanje potreba stanovništva, a ne na sticanje profita. Intencija nam je da zakonski regulišemo vodu kao javno-društveno dobro i pravo svakog stanovnika Crne Gore. Namjeravamo i da sprovedemo širok spektar edukativnih programa u cilju smanjenja potrošnje vode, rekao je Saša Radulović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Državni sekretar Radulović je u okviru svog izlaganja takođe predstavio strategiju za razvoj vodoprivrednih preduzeća u budućnosti, sa akcentom na oprezan pristup reformama i apsolutnu posvećenost vodi kao prirodnom dobru koje mora biti dostupno svakom građaninu.

Takođe, državni sekretar Radulović učestvovao je u panel diskusiji sa predstavnicima zemalja regiona, u cilju razmjene iskustava u ovoj oblasti. Na marginama skupa, održani su brojni sastanci sa predstavnicima regionalnih i međunarodnih organizacija, među kojima i sastanak sa g-đom Patricijom Lopez, liderkom Dunavskog programa za vode ispred Svetske banke, na temu saradnje između Svetske banke i Crne Gore u okviru predstojeće reforme vodnog sektora.

Jedan od ključnih izazova za vlade i stručnjake u ovoj oblasti jeste zadovoljenje potreba građana za kvalitetnom i ekonomski održivom cenom distribucije vode za piće, kao i upravljanja otpadnim vodama, dok istovremeno treba održati korak sa zahtevima pravne tekovine EU u pogledu zaštite životne sredine.
Upravo iz tog razloga nastao je Dunavski program za vode u ukupnom iznosu od 9,5 miliona eura. Od početka projekta u maju 2013. godine, u saradnji sa ministarstvima, regulatorima, asocijacijama vodovoda i predstavnicima lokalnih samouprava iz zemalja Jugoistočne Evrope, omogućena je razmjena znanja između više od 600 stručnjaka i donosioca politika u regionu i šire.

Konferencija je okupila više od 150 vodećih predstavnika sektora voda iz više od 15 zemalja, uključujući i predstavnike Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, koji je član Međunarodne asocijacije vodovodnih preduzeća u slivu Dunava, sa ciljem da se razgovara o ostvarenom napretku, kao i izazovima odnosno budućim aktivnostima u cilju razvoja pametnih politika i komunalnih preduzeća koji će omogućiti pristup vodi i sanitarnim uslugama za sve građane Dunavskog sliva.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti