Poznati brendovi i ove godine najveći svetski zagađivači

Foto-ilustracija: Unsplash (Tanvi Sharma)

Na listi najvećih svetskih zagađivača iz godine u godinu pojavljuju se vodeći svetski brendovi. I ove godine, kao i prethodnih, na prvim pozicijama nalaze se “Koka kola” i “Pepsi” pokazuje najnoviji izveštaj “Brendirano Vol IV” međunarodnog pokreta za borbu protiv plastike Break Free From Plastic (“Oslobodimo se plastike”).

Ove godine urađeno je 440 akcija čišćenja, i revizija prikupljenog otpada u 45 zemalja širom sveta. Skupljeno je 330.493 komada plastičnog otpada, a detaljnom analizom utvrđeno je da je čak 58 odsto jasno brendirano.

Neverovatnih više 20.000 komada plastičnog otpada pripada brendu “Koka kola”, na drugom mestu se nalazi “Pepsi” sa više od 8.000 komada. Do promene je došlo na trećem mestu, naime “Unilever” sa prikupljenih više od 6.000 komada “pretekao” je “Nestle” i njihovih više od 4.000 komada plastičnog otpada.

Na listi najvećih zagađivača našli su se i “P&G”, “Mondelez”, ”Filip Moris”, “Mars”, “Palmolajv”.

“Nije nas iznenadilo to što četvrtu godinu za redom imamo iste brendove kao vodeće zagađivače plastikom. Iako tvrde da se bave rešavanjem plastične krize, one se i dalje udružuju sa kompanijama i proizvode velike količine plastike za jednokratnu upotrebu. Oni je moraju prekinu zavisnost kada je u pitanju jednokratna plastična ambalaža, treba da se udalje od fosilnih goriva i da se bore protiv klimatskih promena”, ističe Abigejl Agiljar, regionalna koordinatorka za kampanju protiv plastike Grinpisa za Jugoistočnu Aziju (Greenpeace Southeast Asia).

Nažalost zagađenje plastičnim otpadom je kriza svetskih razmera. Naučnici godinama na to upozoravaju i ističu da je neophodno što pre napraviti drastične promene, jer se plastika nalazi svuda oko nas, nažalost i u nama, a kakve su posledice po zdravlje, još uvek ne znamo.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti