Iste firme – isti zagađivači

Foto-ilustracija: Unsplash (Maria Mendiola)

Kompanije “Koka-Kola”, “Pepsi” i “Nestlé” treću godinu za redom svrstane su među vodeće svetske zagađivače plastikom, pokazuje izveštaj “BRENDIRANO Vol III: Zahtevanje korporativne odgovornosti za zagađenje plastikom” međunarodnog pokreta za borbu protiv plastike „Oslobodimo se plastike“ (Break Free From Plastic).

Na listi deset najvećih zagađivača našli su se i “Unilever”, “Mondelez”, “Mars”, “P&G”,”Filip Moris”, “Kolgejt”, “Palmolajv” i “Perfeti”. 

Revizija otpada koji se sakuplja širom sveta, obuhvata prebrojavanje i beleženje svog plastičnog otpada koji potiče od poznatih brendova. U 55 zemalja prikupljeno je 346.494 komada plastike, “Koka-Kola” je pronađena u 51 zemlj i to čak 13.834 komada, “Pepsi” 5.155 komada u 43 zemlje i “Nestlé” 8.633 komada u 37 zemalja.

“Nije nas iznenadilo to što smo videli iste brendove, treću godinu za redom, kao vodeće zagađivače plastikom. Ove kompanije tvrde da se bave plastičnom krizom, ali one i dalje nastavljaju da ulažu u lažna rešenja, udružuju se sa naftnim kompanijama kako bi proizvele još više plastike. “Koka-Kola”,”Nestlé” i “Pepsi” moraju da prekinu zavisnost kada je u pitanju jednokratna plastična ambalaža, treba da se udalje od fosilnih goriva i da se bore protiv klimatskih promena” ističe Abigejl Agiljar, regionalna koordinatorka za kampanju protiv plastike Grinpisa za Jugoistočnu Aziju (Greenpeace Southeast Asia).

Autori izveštaja pozivaju multinacionalne korporacije da preuzmu punu odgovornost za troškove sakupljanja otpada, obrade i sanacije štete koja je nastala u životnoj sredini.

Potrebno je odmah nešto promeniti, jer bi proizvodnja plastike mogla da se udvostruči do 2030. godine, pa čak i utrostručiti do 2050. godine. 

Sve više izveštaja pokazuje samo jedno, zagađenje plastičnim otpadom je kriza svetskih razmera. Prema nekim prognozama do 2030. godine dodatnih 104 miliona plastičnog otpada zagadiće ekosisteme. Sve više plastike unosimo u organizam, a kakve su posledice po zdrave, još uvek ne znamo.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti