Hrvatska predstavila rezultate projekta ispitivanja azota i ugljenika u zemljištu

Foto-ilustracija: Pixabay

Povodom obeležavanja Svetskog dana zemljišta, Hrvatska agencija za okolinu i prirodu predstavila je rezultate projekta „Promena zaliha ugljenika u zemljištu i izračunavanje trendova ukupnog azota i organskog ugljenika u zemljišti i odnosa C:N“.

Projekat je realizovan u okviru Programa „Dogradnja i razvoj Informacionog sistema zaštite životne sredine i unapređenje sistema praćenja i izveštavanja o stanju životne sredine u Republici Hrvatskoj“, finansiranog sredstvima Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost. Projekat su sproveli Hrvatski geološki institut, Hrvatski šumarski institut i Agencija za poljoprivredno zemljište.

U razdoblju od 2014. do 2017. godine, na 725 reprezentativnih lokacija sprovedeno je terensko i laboratorijsko istraživanje stanja zemljišta. Prikupljeni su podaci o stanju i promenama zaliha organskog ugljenika u zemljištu, ukupnom azotu i odnosu ugljenika i azota, pristupačnim elementima u zemljištu, ukupnim metalima i potencijalno toksičnim elementima, kao i mineraloškom sastavu zemljišta. Prikupljeni su opšti podaci o lokaciji uzorkovanja koji sadrže administrativne, lokacijske, geografske i ostale podatke (reljef, klimatske i meteorološke podatke, detaljne podatke o korišćenju zemljišta i biljnom pokrovu, opis površinskih svojstava tla).

Rezultati Projekta, dostupni putem ENVI portala unapredili su kvalitet i celovitost podataka u informacionom sistemu zaštite okoline i ujedno osigurali njihovu dostupnost za ispunjenje izveštajnih obaveza Republike Hrvatske.

Svetski dan zemljišta obeležava se od 2013. godine, kada je na Konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Naroda (FAO UN) u Rimu, Svetskim danom zemljišta jednoglasno proglašen 5. decembar. Cilj obeležavanja ovog dana je podizanje svesti o važnosti održivog upravljanja zemljištem za proizvodnju hrane, sirovina i energije, kao i za održivost ekosistema i adaptaciju na klimatske promene.

izvor: azo.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti