Potpisan Protokol o saradnji u vezi s realizacijom Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

Foto: ekourb.vojvodina.gov.rs

U petak 1. decembra 2017. godine u Pokrajinskoj vladi potpisan je protokol o saradnji na realizaciji programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”.

Potpredsednik Mihalj Njilaš je istakao da je cilj programa bio podsticanje rada u oblasti zaštite životne sredine u vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine, kako bi se doprinelo razvoju svesti dece, mladih i odraslih da prihvate i snose odgovornost za korišćenje prirodnih i kulturnih potencijala sredine u kojoj žive, razvoju onih znanja i kompetencija koje će ih naučiti da vode brigu o životnoj sredini i njihovom potencijalu. Dodao je da je od 2009. godine u ovaj program bilo uključeno više od pedeset posto ustanova na teritoriji AP Vojvodine (predškolske ustanove, osnovne i srednje škole), te da je ustanovama i pojedincima dodeljeno 260 nagrada za najuspešnije realizovane aktivnosti.

Menadzerka RECAN – fonda za reciklažu limenki Jelena Kiš pohvalila je rezultate aktivnosti ovog projekta u ustanovama u AP Vojvodini i dodala da će RECAN od ove godine uvrstiti još neke novije programe za realizaciju projekta Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”.

Na ovogodišnji javni poziv odazvale su se 104 vaspitno-obrazovne ustanove, a rezultati izbora najuspešnijih biće objavljeni do 5. juna 2018. godine.

„Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, program koji je pre devet godina pokrenut sa idejom da se u školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini, nastaviće da se realizuje s novim partnerima i u školskoj 2017/18. godini. Program su pokrenuli Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji s Pokretom gorana Vojvodine. Od prošle godine partneri su postali i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RECAN – fond za povraćaj i reciklažu limenki. Ove 2017. godine, projektu se pridružio i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Saradnja će se intenzivirati u segmentu edukacije u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti