Povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima Republike Srpske

memorandum golic sinanoglu vladars.net

U četvrtak, 29. oktobra 2015. godine u Banjaluci potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i UNDP-a. Memorandum je potpisala ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić i rezidentni predstavnik Ujedinjenih nacija i UNDP-a u Bosni i Hercegovini gospođa Sezin Sinanoglu.

Memorandumom je planirano uspostavljanje saradnje između projekata „Energetska efikasnost u BiH“ i „Zeleni ekonomski razvoj“. Predviđeno je kontinuirano ažuriranje i praćenje podataka koji se odnose na potrošnju energije, emisiju štetnih gasova i drugih podataka u vezi potrošnje energije u zgradama javnog sektora u Republici Srpskoj. U planu je da se za svaki objekat definišu mere energetske efikasnosti koje će se sprovesti, dok će investicije biti realizovane po principu paralelnog finansiranja.

Ministarka Golić je u svom obraćanju podsetila da je Republika Srpska usvajanjem Zakona o uređenju prostora i građenju propisala obavezu da svi objekti čija gradnja počne posle 1. januara 2016. godine moraju da imaju energetski sertifikat.

Projekat „Energetska efikasnost u BiH“ realizuje Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske uz pomoć sredstava Svetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), a vrednost projekta iznosi 12,8 miliona američkih dolara. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva projektom „Energetska efikasnost u BiH“ planirana je obnova 30 objekata, a u prvom krugu odabrano je jedanaest objekata, tri iz oblasti zdravstva i osam iz oblasti kulture i prosvete.

Kada je reč o projektu „Zeleni ekonomski razvoj“, sprovodi ga UNDP, a finansira se bespovratnim sredstvima Švedske razvojne agencije (SIDA) u iznosu od 4 miliona evra.

Energetski Portal

foto: vladars.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti