Završeni Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu

image013

U okviru drugog dana manifestacije Međunarodni dani energetike i investicija potpisani su ugovori o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata štedljive javne rasvete u lokalnim samoupravama i primene solarne energije u zalivnim sistemima.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković izjavio je da trenutno postoji sedam konkursa Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine na koji se zainteresovani mogu prijaviti. On je dodao da je najveći problem kada je reč o prijavama na konkurs upravo konkursna dokumentacija, kao i nemogućnost da se obezbedi bar 20 odsto potrebnih finansijskih sredstava. Takođe je istakao da je veoma bitno da svaki projekat obuhvata i segment uštede energije.

Gospodin Stanković je podsetio da je Pokrajinsi sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u periodu od 2006. do 2014. godine raspisao ukupno 11 konkursa čija je vrednost 482 miliona dinara, dok je 2015. godine podeljeno preko 200 miliona dinara po raspisanim konkursima. Dodao je da će do kraja ove godine biti raspisana još dva konkursa koja će se odnositi na iskorišćenje hidrotermalne energije u AP Vojvodina.

U okviru drugog dana manifestacije održana je i konferencija „Investicije u energetiku i infrastrukturu“, kao i prezentacija mađarskih kompanija iz oblasti investiranja u energetiku, infrastrukturu, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti