Povećan obim setve u Republici Srpskoj

Set mera, čiji je cilj povećanje obima setve u Republici Srpskoj, obuhvata i dodatni regres za nabavku domaćeg semena u visini od 50 odsto od njegove cene.

“Želimo da stimulišemo nabavku semena koje je proizvedeno u Republici Srpskoj, na način da, ako Poljoprivredni institut na tržišu ima vreću semena čija je cena 70 maraka, 50 odsto će u samoj apoteci platiti proizvođač, a 50 odsto Vlada”, kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, dodajući da je, prema podacima iz poljoprivrednih apoteka, evidentno da će ovog proleća biti veći obim setve.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jed Owen)

Kako je dodao, obezbeđena su i dodatna dva miliona konvertibilnih maraka, mimo redovnog Agrarnog budžeta, za nabavku setvenih paketa povrća za oko 9.000 gazdinstava.

“Ovaj paket namenjen je za manja gazdinstva koja mogu i imaju uslove da proizvedu dovoljne količine povrća za svoje potrebe i određene tržišne viškove”, pojasnio je Pašalić.

Dodatna mera je i 500.000 konvertibilnih maraka za sufinansiranje setve soje.

“Mi ćemo da sufinansiramo sa 50 odsto troškove setve soje”, pojasnio je on.

Kako je naveo, donesena je i odluka da za 5.373 gazdinstva, koja su ranije imala dugove i samim tim su isključena iz sistema podsticaja, budu omogućeni podsticaji.

Dodao je i da je obezbeđeno 60 miliona konvertibilnih maraka iz sredstava IRB-a za povoljne kredite koji se odnose za finansiranje poljoprivredne proizvodnje i 7 miliona konvertibilnih maraka iz Partner fonda.

Ministar Pašalić je rekao da su isplaćeni svi podsticaji iz prethodne godine, ali je isplaćeno i 9,5 miliona konvertibilnih maraka iz ove godine.

Poljoprivrednici ne treba da budu zabrinuti u smislu dalje isplate podsticaja. Već početkom aprila ćemo da platimo premiju za mleko. Mi u ovom trenutku nemamo nijednu marku dugovanja prema poljoprivrednicima”, naveo je Pašalić.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS počinje sa podelom regresiranog dizel goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava, a preuzimanje, odnosno kupovina, počeće u ponedjeljak i trajaće do 30. oktobra.

“Podsticaj za regresiranje dizel goriva za izvođenje prolećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 KM po litri dizel goriva”, saopšteno je iz ministarstva, odakle dodaju da su za finansiranje ove mere rezervisali najmanje 5,5 miliona KM.

Foto-ilustracija: Unsplash (Maarten van den Heuvel)

Poljoprivrednici mogu da preuzmu ukupno 100 litara plavog dizela po hektaru zemlje. Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savetodavne službe Ministarstva ili odeljenjima/odsecima za poljoprivredu lokalnih uprava.

Banjalučki Centar za razvoj poljoprivrede i sela pokrenuće kampanju putem medija radi animiranja građana za proizvodnju hrane.

“Naši poljoprivredni proizvođači su u jesenjoj setvi zasejali više od planiranog, što će uraditi i tokom prolećne setve. Prema našim procenama, zasejana količina neće biti dovoljna za potrebe naših sugrađana ukoliko dođe do potražnje za hranom i osnovnim životnim namirnicama”, saopšteno je iz Centra.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić istakao je da postoje dovoljne zalihe prehrambenih namirnica.

“Recimo, 18. marta prerađevina od voća i povrća imali smo 6.400 tona, a 25. marta 5.700 tona. U prvom terminu mesa smo imali 1.050 tona, a 25. marta 980 tona. Pšenice smo u prvom terminu imali 17.370 tona, a u drugom terminu 15.125 tona, a mleka i mlečnih prerađevina u prvom terminu smo imali 2.260 tona, a sad već imamo povećane zalihe – 2.330 tona”, naveo je Pašalić.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti