Potpisani ugovori za realizaciju projekata energetski održivih farmi

psemr

U ponedeljak 7. decembra 2015. godine potpisani su ugovori o dodelu podsticajnih finansijskih sredstava za projekte energetskih održivih farmi između predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i predstavnika devet projekata koji su izabrani na konkursu.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković ovom prilikom je izjavio da će većina ovogodipnjih konkursa biti raspisana i sledeće godine, a broj i vrsta konkursa biće usklađeni sa budžetskim sredstvima planiranim za 2016. godinu.

Podsetimo, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine raspisao je 30. septembra 2015. godine javni konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata energetski efikasnih farmi. Pravo učešća na konkursu imale su zemljoradničke zadruge, registrovana poljoprivredna gazdinstva, privredna društva i preduzetnici registrovani za uzgoj životinja sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine.

Sredstva mogu biti iskorišćena za nabavku i montažu novih kotlovskih postrojenja za sagorevanje biomase sa pratećim instalacijama ili rekonstrukciju/adaptaciju postojećih sistema za grejanje koji proizvode toplotnu energiju iz fosilnih goriva dodavanjem novog kotlovskog postrojenja za primarno korišćenje biomase u energetske svrhe, zatim za nabavku i montažu fotonaponskih solarnih panela, kao i za nabavku i montažu postrojenja za sagorevanje biomase i solarnih panela.

Inače, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine raspisao je 5. avgusta 2015. godine Javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata energetski održivih farmi, ali niko od aplikanata nije ispunio uslov, zbog čega je i doneta odluka o ponovnom raspisivanju konkursa.

Sandra Jovićević

foto: psemr.vojvodina.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti