Portugal će imati najveće zaštićeno morsko područje u Evropi

Foto-ilustracija: Unsplash (Adam Śmigielski)

Portugal je najavio stvaranje najvećeg zaštićenog morskog područja u Evropi, odnosno kreiranje novog rezervata, koji će štititi 2.677 kvadratnih kilometara oko ostrva Selvagens, arhipelaga u severnom Atlantiku, koji se nalazi na pola puta između Kanarskih ostrva i Madeire. Novi rezervat proširuje postojeće zaštite postavljene za morske ptice i približava svet cilju zaštite 30 odsto kopna i vode do 2030. godine.

“Pristine Seas” je projekat podvodnog istraživanja koji je osnovao “National Geographic Explorer”, kojim se inspiriše zaštita jedinstvenih morskih ekosistema kroz ekspedicije koje dokumentuju njihov neverovatan biodiverzitet.

U poslednjih 12 godina projekat je obišao 31 lokaciju, od kojih je 24 već zaštićena. Nova zaštićena područja sada pokrivaju površinu od više od šest miliona kvadratnih kilometara, što je dvostruko više od Indije.

Priča o tome kako su ostrva Selvagens postala jedno od njih počela je 1971. godine, kada je ovo područje postalo prvi klasifikovani rezervat prirode u istoriji Portugala. Vulkanska ostrva su uglavnom nenaseljena ljudima, ali su domaćini najveće svetske kolonije kaukala, ptice otvorenog mora, čija populacija danas, kako se procenjuje, broji oko 1.500 parova.

Ostrva su usred divljeg Atlantskog okeana okružena grebenima hladne vode, a ekspedicija koja je proučavala floru i faunu, otkrila je da je ovaj prostor stanište za 51 vrstu ribe, uključujući ajkule, barakude i murine.

Pre nego što su uspostavljene opsežnije zaštite, morski život ostrva bio je ugrožen i ilegalnim ribolovom unutar granica rezervata i neregulisanim ili loše regulisanim ribolovom tune i drugih vrsta u blizini rezervata.

Iz organizacije “Pristine Seas” se nadaju da će odluka Portugala podstaći druge evropske zemlje da budu ambicioznije u zaštiti svojih voda.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti