Portugal zatvorio pretposlednju elektranu na ugalj

Foto-ilustracija: Pixabay

Termoelektrana na ugalj Sines prestala je da radi i sada je u Portugalu ostala samo još jedna koja će, kako je planirano, biti zatvorena u novembru.

Portugalska energetska kompanija EDP objavila je u julu 2020. da će termoelektranu Sines od 1.296 MW zatvoriti dve godine ranije, odnosno 2021. Prvobitno je bilo planirano da Sines bude zatvoren 2030. godine.

Tada je rečeno da takva odluka predstavlja „deo strategije za dekarbonizaciju EDP grupe“ i da je doneta u uslovima kada proizvodnja energije sve više zavisi od obnovljivih izvora.

Odluka EDP da ubrza postepeno napuštanje uglja bila je „prirodna posledica procesa energetske tranzicije, u skladu sa evropskim ciljevima za ugljeničnu neutralnost“ i portugalskim nacionalnim energetskim i klimatskim planom kojim se akcenat stavlja na obnovljive izvore, navela je kompanija u saopštenju.

“Sada je u ovoj zemlji ostala samo još jedna elektrana na ugalj, Pego, čije je zatvaranje planirano u novembru”, kažu borci za čistiju prirodnu sredinu.

Kada i Pego bude zatvoren, Portugal će postati četvrta zemlja u Evropi koja je potpuno izbacila ugalj iz proizvodnje struje, posle Belgije (2016.), Austrije i Švedske (2020.), pokazuju podaci ekološke nevladine organizacije Evropa bez uglja.

Borci za zaštitu životne sredine pozdravili su potez Portugala i istakli da je Sines do sada bio zaslužan za, u proseku, 12 odsto ukupne emisije gasova sa efektima staklene bašte u zemlji.

„Za četiri godine Portugal je od ‘grube’ strategije izbacivanja uglja do 2030. stigao do konkretnih planova da se to ostvari do kraja 2021. Zatvaranje Sinesa pre nego što je očekivano pokazuje da kada se zemlja obaveže na čistu energiju, tranzicija ide veoma brzo“, rekla je direktorka Evrope bez uglja Katrin Gutman.

Ona je rekla i da zemlje poput Nemačke, Češke i Poljske, koje su se obavezale ili će razmotriti postepeno napuštanje uglja znatno posle 2030, treba da postave ambicioznije ciljeve.

Pored Portugala, očekuje se da još pet evropskih zemalja do 2025. prestane da proizvodi energiju iz uglja – Francuska (2022.), Slovačka (2023.), Velika Britanija (2024.), Irska i Italija (2025.), prema Evropi bez uglja.

Izvor: Beta/Euractiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti