Poljski ZE PAK najavio kraj uglja u narednih 10 godina – Srbija još ne odustaje!

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Tsang)

Kompanija ZE PAK odlučila je da zatvori sve svoje kapacitete na lignit u Poljskoj do 2030. godine.

Dok se sve više zemalja odlučuje da napusti ugalj kao gorivo, kod nas se sprovode projekti razvoja novih termoelektrana.

ZE PAK-ov potez dolazi neposredno nakon objave poljske vlade da uz pomoć države planira da održi u životu propadajuću kompaniju PGG koja eksploatiše ugalj i to do 2049. godine.

“Odluka kompanije ZE PAK da napusti ugalj zbog neisplativosti odražava realnost ove industrije u celoj Evropi,” objašnjava Ketrin Gutman, direktorka kampanje “Evropa bez uglja”, navodi Centar za životnu sredinu.

Među vladama koje poriču ekonomske neisplativosti uglja u Evropi ističu se one u BiH i u Srbiji. One  uz pomoć kineskih kredita, čiji povrat garantuje država, finansiraju izgradnju novih termoelektrana na ugalj.

Zabrinjavajuća je informacija da su ukupne emisije sumpor dioksida (SO2) iz termoelektrana na ugalj u Srbiji u 2019. godini  bile pet, šest puta veće od ukupnih godišnjih emisija dozvoljenih u NERP-u.

Sve zemlje Zapadnog Balkana su članice Energetske zajednice i samim tim sve su imale obavezu da do 2018. godine smanje zagađenje iz termoelektrana u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje – međutim, nijedna od zemalja koje su sačinile “Nacionalni plan za smanjenje emisija” nije uskladila emisije SO2 sa maksimalnim emisijama na nivou države za 2018. i 2019. godinu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti