Porast patenata za tehnologiju vetra na moru

Foto-ilustracija: Unsplash (austin neill)

Sistemi vetra na moru sve više ispituju načine da ojačaju svoje skladištenje energije i proizvodnju vodonika kako bi uravnotežili sisteme napajanja i stvorili dodatnu vrednost. Naglasak je na promovisanju fleksibilnosti u energetskim sistemima, a podaci o patentima otkrivaju da rastući interes za integraciju opcija za skladištenje energije u priobalne vetroelektrane – posebno one sa mogućnostima proizvodnje vodonika kako bi se dalje ubrzale aktivnosti dekarbonizacije.

Međunarodna zajednica je na prekretnici u pogledu napretka energetske tranzicije.

Iako su prijave za patente za tehnologije vetra na moru pokazale strmoglav porast, izveštaj IRENE naglašava da će biti potrebne velike i održive inovacije zajedno sa komplementarnim regulatornim okvirom da bi se povećali globalni kapaciteti kako bi se obezbedio njegov efikasan doprinos u ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5°C.

Pročitajte još:

IRENA je pokrenula globalnu agendu o razvoju vetra na moru u širem kontekstu ubrzavanja globalne energetske tranzicije.

Novi izveštaj prati evoluciju prijava patenata u poslednjih 20 godina i ističe nekoliko trendova, uključujući (ali ne ograničavajući se na) inovacije u sektoru vetroelektrane na moru, koji su uglavnom vođeni igračima u Evropi i Aziji, a Sjedinjene Američke Države se pojavljuju kao buduće tržište. Na rang listi 10 najboljih zemalja u podnesenim međunarodnim porodicama patenata, sedam zemalja su evropske, sa Nemačkom i Danskom na čelu.

Pored tih zemalja, Kina je daleko vodeća zemlja koja pokazuje svoje snažno lokalno offshore tržište.

Duž lanca snabdevanja vetrom na moru, najveća pronalazačka aktivnost se odvija u plutajućim temeljima, logističkim kapacitetima i potencijalu za podršku proizvodnji zelenog vodonika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti