Istraživanje: Šta raditi sa otpadom vetroturbina?

Foto-ilustracija: Pixabay

Dok svet najavljuje tranziciju ka obnovljivoj energiji, sektor OIE takođe, kao i svaki drugi, ima i probleme sa kojima se suočava – u ovom slučaju, to će biti pitanje hemijske reciklaže vetroturbina, i šta sa njima kada završe radni vek. 

Vetroturbine, ne zagađuju prilikom svoje aktivnosti, zbog čega je vetroenergija uvrštena u jedno od velikih rešenja za proizvodnju električne energije u doba klimatskih promena. Međutim, pitanje otpada i reciklaže, izazov je koji se javlja na kraju životnog ciklusa. Odlaganjem velikih lopatica koje se ne mogu reciklirati, mogu nastati novi problemi. Ove oštrice, napravljene od kompozitnih materijala  koje se mogu pohvaliti izuzetnim razmerama, predstavljaju značajan industrijski izazov kada dođu do kraja svoje funkcionalnosti, što često dovodi do štetnih praksi upravljanja otpadom – deponovanje ili spaljivanje. Očekuje se da će do 2030. godine samo Evropa proizvesti neverovatnih 570 miliona tona otpada od sečiva, navodi se na sajtu Evropske komisije.  Međutim, EU nalaže da deponovanje treba prihvatiti samo kao poslednje sredstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedavna istraživačka studija pokrenula je misiju da otkrije što održivije i efikasnije strategije upravljanja otpadom od lopatica vetroturbina. Studija pomno ispituje rešenja, i jedno se izdvojilo – solvoliza, tehnika koja uključuje hemijsko rastvaranje polimera za obnavljanje vlakana, pojavila se kao pobednik, pokazujući najveću efikasnost u obnavljanju materijala i smanjenju karbonskog otiska uprkos svojoj energetski intenzivnoj prirodi.

Rezultati pokazuju da je reciklaža sečiva putem solvolize najbolje cirkularno rešenje – do 83 odsto efikasnije od drugih alternativa. Obnavlja 90–100 odsto materijala sa 50–60 odsto kvaliteta. Što se tiče karbonskog otiska tokom njihovog životnog ciklusa, solvoliza je takođe rešenje sa najnižim sadržajem ugljenika, saopštila je Komisija u opisu istraživanja.

Da bi se podstakla oblast cirkularne ekonomije i održivosti u tehnologijama obnovljivih izvora energije, istraživanje odražava jasan poziv na industrijske i metodološke inovacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti