U OIE sektoru prošle godine radilo 13,7 miliona ljudi – Čak 41 odsto je u Kini

Foto-ilustracija: Pixabay (mrganso)

Zaposlenost u oblasti obnovljivih izvora energije dostigla je 13,7 miliona u 2022. godini, što predstavlja povećanje od jednog miliona u odnosu na 2021. godinu i rast u poređenju sa ukupnim brojem od 7,3 miliona zaposlenih u 2012. godini – zaključak je novog izveštaja Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) i Međunarodne organizacije rada (ILO).

Deseto izdanje izveštaja „Obnovljiva energija i poslovi: Godišnji pregled“ utvrdilo je da obnovljiva energija privlači sve veće investicije, što dovodi do stvaranja radnih mesta u sve većem broju zemalja. Međutim, kao i u prethodnim godinama, većina poslova je koncentrisana u nekoliko država, posebno u Kini, koja čini 41 odsto ukupnog broja zaposlenih u svetu. Brazil, zemlje EU, Indija i SAD takođe su među njima. Zajedno, ove zemlje predstavljaju većinu globalnih instalacija kapaciteta i igraju ključnu ulogu u proizvodnji opreme, inženjerstvu i povezanim uslugama.

Najveći poslodavac u 2022. godini ponovo je bio sektor solarne energije, sa 4,9 miliona radnih mesta, što čini više od trećine ukupne radne snage u sektoru obnovljive energije. Hidroelektrane i biogoriva imali su sličan broj radnih mesta kao i 2021. godine, oko 2,5 miliona svaki sektor, a zatim sledi energija vetra sa 1,4 miliona radnih mesta.

Frančesko La Kamera, generalni direktor IRENA-e, primetio je da je 2022. godina bila još jedna izuzetna godina za poslove u oblasti obnovljive energije, uprkos višestrukim izazovima.

PROČITAJTE JOŠ:

– Da bismo stvorili milione novih poslova, potrebno je mnogo brže ulagati u tehnologije tranzicije energije. Ranije ovog meseca, lideri G20 su se saglasili da ubrzaju napore da se trostruko poveća globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, u skladu sa našim preporukama pre COP28. Pozivam sve političke donosioce odluka da iskoriste ovaj trenutak kao priliku da usvoje ambiciozne politike koje će pokrenuti potrebne sistematske promene – naglasio je La Kamera.

Rodna ravnopravnost najizraženija u solarnoj industriji – 40 odsto zaposlenih žena

Foto-ilustracija: Unsplash (Vasco Figueira)

Kvalitet poslova je jednako važan kao i njihov kvantitet, napominje studija. Da bi se unapredila društvena pravda, tranzicija ka čistijoj energetskoj budućnosti mora biti pravična i inkluzivna za sve – radnike, preduzeća i zajednice. Stoga su neophodni koherentni i integrisani okviri sa fokusom na plate, bezbednost i zdravlje na radu i radna prava, zasnovani na efikasnom društvenom dijalogu.

Smernice ILO-a za pravičnu tranziciju ka ekološki održivim ekonomijama i društvima predstavljaju centralnu referencu za donošenje politika i akcija koje podržavaju pravičnu tranziciju na koju se vlade i druge zainteresovane strane mogu osloniti, navodi se u saopštenju.

Izveštaj ističe potrebu za proširenjem obrazovanja i obuke i povećanjem karijernih mogućnosti za mlade, manjine i marginalizovane grupe. Veća rodna ravnopravnost takođe je od suštinske važnosti. Trenutno su poslovi u oblasti obnovljivih izvora energije nejednako raspoređeni između muškaraca i žena. Tehnologija solarnih panela ima najbolju rodnu ravnotežu u poređenju sa drugim sektorima, sa 40 odsto poslova koje obavljaju žene.

Zemlje štite domaću proizvodnju

Mnoge zemlje pokazuju povećano interesovanje za lokalizaciju lanaca snabdevanja i stvaranje poslova u domaćinstvu, uz podršku odgovarajućih industrijskih politika. Ovo ide ruku pod ruku sa sve većom željom za smanjenjem energetske nesigurnosti u snabdevanju energijom.

Kina već nekoliko godina uspešno sprovodi raznolik spektar ovih industrijskih politika. EU, Indija, Japan, Južnoafrička republika i SAD takođe su najavile inicijative za stimulisanje domaće proizvodnje. Međutim, zemlje će morati da pronađu načine da kombinuju napore lokalizacije sa kontinuiranom globalnom saradnjom u cilju ambiciozne energetske tranzicije, zaključak je izveštaja.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti