Počela Konferencija OIE SRBIJA 2023

Foto: EP

Konferenciju OIE SRBIJA 2023, koja se održava danas u Vrdniku, otvorili su predsedavajući UO OIE Srbija Miloš Colić, v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković, regionalni direktor za Zapadni Balkan EBRD Matteo Colangeli i ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Radni naziv konferencije jeste Srbija posle aukcija, a tokom dana razgovara se kroz nekoliko panela o stanju u sektoru obnovljivih izvora energije, kako u Srbiji tako i u regionu i Evropi, zatim o energiji vetra, Srbiji posle aukcija i Evropi posle energetske krize i drugim temama koje su u vezi sa obnovljivim izvorima.

V. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković, u uvodnoj reči rekao je da je potrebna promena u našem odnosu prema prirodi. Kako je naglasio, za Elektroprivredu Srbije, veće učešće obnovljivih izvora energije jedan je od najvažnijih razvojnih zadataka u narednom periodu.

Kako je Živković naveo, termo sektor jeste njihova bazna energija i aktivno rade na tome da je modernizuju i da dodatnim smanjenjem emisija unaprede i taj segment proizvodnje električne energije.

Pročitajte još:

,,Okosnica našeg strateškog razvoja jesu ulaganja u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije’’, rekao je Živković i dodao da razvijaju nove projekte za korišćenje kapaciteta vetra i sunca.

Osim projekata koji se odnose na energiju vetra i sunca, treba pomenuti i reverzibilnu hidroelektranu Bistrica koja predstavlja jedan od najvažnijih projekata u novijoj istoriji, naveo je Živković i dodao da će ova hidroelektrana omogućiti balansiranje i stabilnost elektroenergetskih sistema ne samo Srbije već i regiona.

Učesnicima Konferencija obratio se i regionalni direktor za Zapadni Balkan EBRD Matteo Colangeli, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je deo ovog događaja. Evropska banka za obnovu i razvoj podržala je osnivanje udruženja OIE Srbija, a prošle godine postala je i njihov član.

Foto: EP

Ministarka rudarstva i energetike Đedović Handanović, u uvodnim rečima čestitala je na interesovanju i rekla da joj je zadovoljstvo da učestvuje na ovakvoj godišnjoj konferenciji, jer je ona dobra prilika videti šta su to ciljevi za naredni period, a šta je postignuto.

Kako je navela, država je dobro razumela glavne poruke investitora, a to je – što pre stvoriti uslove za izgradnju novih proizvodnih elektrana, što je potreba i čitavog društva. Stoga, u kratkom periodu su pripremljene izmene Zakona o korišćenju OIE, podzakonski akti, ali i sprovedene prve aukcije za tržišne premije, najveće odjednom sprovede u ovom regionu, i pohvaljene od strane međunarodnih organizacija, zbog transparentnosti i efikasnosti.

Ministarka je istakla da posle aukcija, zadovoljni mogu biti i država i investitori, kao i građani. Kako je objasnila, država je nadmetanjem investitora ostvarila dvostruko nižu cenu od tržišne. S druge strane, investitori imaju priliku da grade, a građani više čistijih izvora energije i manje emisije CO2.

,,Obezbeđena je izgradnja preko 700 MW novih kapaciteta čime će se postojeći kapaciteti obnovljivih izvora energije više nego udvostručiti – suštinski, dobijamo devet novih zelenih energetskih postrojenja“, kaže ministarka.

U toku obraćanja, ministarka je govorila i o dokumentima koji treba da obezbede predvidivost investitorima za dalju izgradnju i projekte, a kao jedan od tih navela je Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, koji je u procesu usvajanja, i koji do 2030. godine predviđa povećanje učešća OIE u proizvodnji električne energije na 45 odsto, a smanjenje emisija GHG za 40,4 posto u odnosu na 1990. godinu.

Ministarka je govorila i o važnosti građana i subvencijama koje su namenjene njima, kako bi mogli lakše da postanu kupci-proizvođači. Uzimajući to u obzir, zaključak govora jeste da je energetska tranzicija zadatak svih i da može da bude uspešna jedino ako svi – država, investitori i energetske kompanije – budu radili u istom pravcu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti