Poplava u Ivanjici nanela veliku štetu – stanovništvo danima bez vode

Štete od poplava se saniraju, a mnogi problemi još nisu rešeni. U Ivanjici od prošlog utorka više od 30.000 građana nema vodu. Poplava je nanela ogromnu štetu na vodozahvatu i magistralnom cevovodu. Zbog veličine kvara, Ivanjičani će još neko vreme vodom morati da se snabdevaju iz cisterni. U popravci cevovoda učestvuje i Vojska Srbije.

Foto: Wikipedia/Krumb77

Zbog velikih oštećenja na vodozahvatu i na magistralnom cevovodu u Ivanjici još nije rešen problem vodosnabevanja, pa se građani već šest dana vodom za piće i tehničkom vodom snabdevaju iz cisterni. Nabujala Moravica napravila je veliku štetu, a poplava je bio duž celog vodotoka.

Direktor JKP „Ivanjica“ Vladimir Bojanović objašnjava da vodovod 70 odsto sirove vode za preradu dobija iz Moravice.

„Naše postrojenje i kompletan magistralni cevovod se nalaze baš u tom delu gde je bila najveća šteta“, objašnjava Bojanović.

Ekipe su na terenu, rade danonoćno i pokušavaju da saniraju problem, a usput su naišli na još neke kvarove.

Zbog visokog vodostaja i nagomilanog mulja, radnici danima nisu mogli ni da pronađu gde se nalazi kvar. Tek u petak, kada je voda počeka da opada, mogli su zaista da počnu da rade.

„Očistili smo vodozahvat da bi voda mogla malo brže da ide ka cevovodu. U ovom momentu smo stigli do naselja Međurečje i nastavljamo dalje gde je možda najteži deo, ali smatram da ćemo to brzo prevazići“, kaže Bojanović.

Radnicima JKP „Ivanjica“ pomaže i Vojska Srbije, a pomoć je stigla i od privatnika i od obližnjih opština – Gornji Milanovac, Nova Varoš, Čajetina i Užice.

Crveni krst je Ivanjici ustupio 15 rezervoara za vodu tako da ih je na teritoriji grada ukupno 24.

U postrojenja za preradu voda iz Moravice pristiže iz dva pravca. Bojanović napominje da je upravo je kvar na pravcu iz kojeg stiže veći deo vode nepristupačan i radnici gradskog komunalnog preduzeća ne mogu sami da ga saniraju.

Zbog toga će im u popravci tog kraka pomoći Vojska Srbije.

Direktor JKP „Ivanjica“ sugrađane moli za strpljenje i ponavlja da radnici danonoćno rade kako bi Ivanjičani što pre dobili vodu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti