Ponovo pražnjeno jezero Zaovine na Tari

Foto: Eko straža / Fejsbuk skrinšot

Ekostraža objavila je još jednu fotografiju praznog veštačkog jezera Zaovine na planini Tari. Takve slike sve su češće poslednjih godina i pored Zaovina mogu da se vide na mnogim veštačkim jezerima u Srbiji koja se koriste za proizvodnju struje.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, Elektro-privreda Srbije (EPS) se prethodnih meseci, previše oslanjala na hidroenergiju i zbog toga su rezerve vode u veštačkim jezerima pale na višegodišnji minimum.

Taj minimum bio je dostignut već tokom februara, pa je nivo akumulacije hidroenergije pao na 198 GWh (gigavat časova), što je za 46 odsto manje od četvorogodišnjeg proseka. Pored tih problema, postoji i štetan uticaj na živi svet.

„Akumulacije predstavljaju veštačke ekosisteme u kojima su uslovi života u potpunosti izmenjeni u odnosu na ostatak rečnog toka. Takva mesta odlikuju se relativno niskom stopom biološke raznovrsnosti“, kaže Nikola Matović iz World Wildlife Found Adria.

Kako je objasnio, negativne pojave na veštačkim jezerima koje ometaju živi svet su nepostojanje ili suženost obalskog pojasa, velike oscilacije nivoa vode, muljem na dnu koji negativno utiče na mrest riba i obnavljanje beskičmenjaka, smanjena svetlost, nedostatak kiseonika, snižena reprodukcija, veliki broj riba predatora.

„Prilikom ispuštanja veće količine vode pokreće se i mulj, kao i toksični elementi vezani za ovaj sediment što negativno utiče na životne zajednice nizvodno“, objasnio je Matović.

Zbog problema u radu termoelektrana EPS, kako se dodaje, mora da uvozi struju iz inostranstva, jer hidrocentrale nisu u stanju da samostalno podmire domaću potrošnju struje.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti