Pomoću aplikacije Scan4Chem do sigurne kupovine

Foto: EP

Gotovo svi predmeti u našem okruženju, koje svakodnevno koristimo, sadrže neki procenat štetnih supstanci. Nažalost one, pre ili kasnije, završe na deponijama i veoma dugo ostaju u našoj životnoj sredini, jer se, uglavnom, veoma teško razlažu.

Svi mi imamo pravo da znamo šta se tačno nalazi u proizvodima koje kupujemo i koristimo, a zahvaljujući aplikaciji Scan4Chem, to možemo i da proverimo na veoma jednostavan i lak način.

Naime ova aplikacija korisnicima daje mogućnost da skeniranjem barkoda proizvoda, pošalju upit snabdevaču i saznaju da li taj proizvod sadrži neke od tzv. „supstanci koje izazivaju zabrinutost“, a koje su navedene na listi Evropske agencije za hemikalije

O tome kako izgleda upotreba ove aplikacije i kako se u praksi ostvaruje pravo građana na informaciju o prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost propisanu odredbama Zakona o hemikalijama, razgovaralo se na regionalnoj konferenciji “Ostvarivanje prava potrošača na informaciju o štetnim supstancama u proizvodima”, koju je organizovala Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem).

Jasmina Ranđelović iz ALHema podsetila je da se hemikalije nalaze u gotovo svim proizvodima, da dugotrajno ostaju u životnoj sredini, ali i da je zakonom vrlo jasno definisano u kom procentu se one mogu naći u proizvodima. 

Kako je istakla, aplikacija Scan4Chem je na srpskom jeziku i kao takva “vidljiva” je u  Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovni i Hrvatskoj

“Na jednostavan način korisnici mogu da provere sastav određenog proizvoda, kada dobiju rezultate, donose odluku da li će ga kupiti ili ne”, kaže ona.

Prema rečima Jelene Milić (ALHem) neophodno je popuniti bazu podataka kako bi potrošači mogli odmah da dobiju željenu informaciju za određeni proizvod, a ne da svaki put šalju zahtev. 

“Svaki proizvođač je u zakonskoj obavezi da odgovori svakom kupcu na poslati zahtev. Do sada se u bazi podataka nalazi 369 kompanija. Cilj je da se baza podataka svakodnevno uvećava”, zaključila je Milić.

Kako su učesnici konferencije istakli, najviše briga im zadaje sezonska roba, poput novogodišnjih ukrasa, rekvizita za plažu, jer se za njih teško dobijaju informacije o tome da li sadrže štetne supstance.

Foto: ALHem

Svi su se složili u tome da i dalje treba raditi na implementaciji ove aplikacije. Kako u Srbiji, tako i u regionu, i to kroz organizovanje radionica, edukacija i raznih akcija, jer samo tako građani mogu informisati, kako o samoj aplikaciji, tako i o štetnim supstancama koje izazivaju zabrinutost.

Aplikacija Scan4Chem može da se koristi širom sve Evrope i dostupna je na Google Play Store, kao i na App Store.

Supstance koje izazivaju zabrinutost

To su supstance koje mogu da izazovu rak, mutaciju gena, da smanje plodnost i utiču na razvoj ploda (karcinogene, mutagene ili toksične po reprodukciju), kao i supstance koje su perzistentne (dugotrajne, sporo s razgrađuju u životnoj sredini), bioakumulativne (nakupljaju se u živim organizmima). U ovu grupu spadaju i supstance koje ometaju rad endokrinog sistema (tzv. endokrini disruptori).

Najpoznatije supstance koje izazivaju zabrinutost a koje se mogu naći u proizvodima su: ftalati, usporivači gorenja, bisfenol A i perfluorovane supstance. Ftalata najčešće ima u proizvodima od plastike i oni mogu da štetno utiču na reproduktivno zdravlje. Usporivači gorenja nalaze se u sunđerastim delovima nameštaja, tepisima, sedištima u automobilima, prenose se vazduhom i preko kože, utiču na rad endokrinog sistema. Bisfenol A, globalno najkomercijalnija hemikalija, nalazi se u plastičnim bocama za vodu, dokazano štetno utiče na rad endokrinog sistema. Perfluorovane supstance najčešće nalazimo u kuhinji, na posuđu od teflona koji je oštećen, jer se tada na tim posudama oslobađa ova supstanca.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti