Pomoć građanima da zamene individualna ložišta

Foto-ilustracija: Pixabay

Novim zakonima iz oblasti rudarstva i energetike uspostavljena je vizija zelene Srbije u kojoj će se do 2040. godne najmanje 40 odsto energije dobijati iz obnovljivih izvora, navodi se na sajtu Vlade.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, istakla je da zakoni koje je Ministarstvo pripremilo i koji se nalaze u skupštinskoj proceduri omogućavaju da se napravi novi investicioni plan kako bismo energetiku u budućnosti zasnivali na velikim i srednjim hidroelektranama, solarnim i vetroelektranama i korišćenju biomase.

Ona je istakla da je za zaštitu životne sredine važan i zakon o energetskoj efikasnosti koji predviđa osnivanje Uprave za energetsku efikasnost.

“Država je tu da pomogne i privredi da smanji neracionalnu upotrebu energije, ali i da pomogne svakom domaćinstvu da može da zameni vrata, prozore, da izoluje zgradu, tako što će zajedno sa lokalnim samoupravama snositi 50 odsto ovih troškova. Očekujemo da Uprava počne sa radom od 1. juna”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je dodala da su među najvećim zagađivačima individualna ložišta, kojima će se država takođe baviti.

“Moramo da vodimo računa o individualnim ložištima jer od 2,6 miliona domaćinstava u našoj zemlji, 1,2 miliona koristi individualna ložišta za grejanje. Na primer, umesto kotlova na ugalj ili mazut ili stavljanja gume i plastike u kotlove, treba da se pređe na grejanje kotlovima na pelet ili na struju”, ističe ministarka.

Takođe, pored energetski zaštićenog kupca električne energije i gasa, izmene Zakona o energetici uvode i ugroženog kupca toplotne energije, kako građani koji ne mogu da plate svoje obaveze ne bi prelazili na druge izvore energije koji su štetni.

Ona je dodala da će se ovakva odredba naći u izmenama zakona o energetici i novom zakonu o OIE i da se očekuje da primena ovih odredbi počne od početka iduće godine, kako bi građani imali vremena da zamene takve uređaje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti