IHS Markit za ovu godinu predviđa ugradnju 181 GW solarnih sistema

Photo-illustration: Pixabay

IHS Markit očekuje da će globalno tržište solarnih sistema ove godine značajno porasti. Ova britanska analitička kuća povećala je svoju raniju procenu novoinstaliranog solarnog kapaciteta 2021. godine za oko 23 gigavata (GW).

Zbog velike potražnje, solarni paneli vodećih proizvođača potpuno su rasprodati u prvoj polovini godine. IHS Markit je značajno povećao svoju prognozu za novoinstalirane solarne sisteme za ovu godinu, sa 158 na 181 GW. Navodeći glavne trendove u obnovljivim izvorima za 2021. godinu, britanski analitičari ističu da bi ovaj rast značio porast od 27 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Analitičari IHS Markit očekuju snažan rast potražnje uprkos povećanim cenama panela, dužim rokovima isporuke i rastućim cenama prevoza, i očekuju da će Kina ove godine ponovo biti najveće svetsko tržište sa oko 60 GW novopostavljenih solarnih kapaciteta.

Solarni paneli vodećih proizvođača rasprodati su u prvoj polovini godine“, rekao je Džozefin Berg, šef istraživanja za tehnologije čiste energije u IHS Markit, „Još uvek nema znakova pada cena isporuka u julu, proizvodni kapacitet je i dalje dovoljan i nije bilo većih uskih grla da promene našu prognozu od 181 gigavata globalnih solarnih instalacija.“

S druge strane, IHS Markit očekuje porast potražnje u Kini i na međunarodnim tržištima za solarne sisteme od maja nadalje. „Lanac snabdevanja u ovoj industriji ulazi u novu fazu sa većim fokusom na profitabilnost, tehnološko vođstvo i konsolidaciju“, tvrde u IHS Markitu, predviđajući da će oko 72 odsto panela proizvesti 10 najboljih kompanija u 2020. godini.

„Ovo će biti važan faktor u stabilnim cenama panela sa visokim proizvodnim troškovima i pritiskom investitora da povećaju profitabilnost preduzeća 2021. Profitabilnost u lancu snabdevanja solarnim uređajima ostaje presudna za sve veće proizvođače jer im je potrebna likvidnost i kapital za nova ulaganja u istraživanje i razvoj, a od 2023. planiraju masovnu proizvodnju inovativnih solarnih tehnologija. Dodatna ulaganja biće potrebna da bi se udovoljilo nižim CO2 i ekološkim standardima“, rekao je dr Edurne Zoko iz IHS Markit.

Izvor: Ekovjesnik 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti