Poljski premijer obećao oštre mere protiv spaljivanja otpada na deponijama

Foto-ilustracija: Pixabay

Poljski premijer Mateuš Moravjecki obećao je danas oštre mere u borbi protiv ilegalnih požara na deponijama od kojih nastaje opasan dim, uključujući otpad koji privatne kompanije uvoze iz drugih zemalja radi reciklaže.

Moravjecki je rekao da spaljivanje otpada „uništava zdravlje“ Poljaka i poljske dece i da će „učiniti sve da se ta praksa prekine“.

On je na konferenciji za novinare u Varšavi naveo da su blagi propisi doprineli tom problemu i dodao da je ministru za zaštitu životne sredine dao zadatak da u naredne dve nedelje pripremi novi zakon u cilju „eliminacije tih patologija“.

Poljske televizijske stanice prikazale su snimke ogromnih oblaka dima iznad različitih deponija, dok vatrogasci nastoje da obuzdaju vatru.

U mnogim slučajevima lokalnim meštanima je savetovano da ne izlaze iz domova i drže zatvorene prozore, a zbog dima sa deponije zatvorena je i jedna osnovna škola u centralnom delu zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Poljske Joakim Brudzinski rekao je da se privatne kompanije pretvaraju da uvoze otpad iz inostranstva radi reciklaže, a da zapravo ogromne količine opasnog smeća nekontrolisano ulaze u Poljsku.

On je naveo da medju smećem ima medicinskog otpada, masti, ulja i drugih hemikalija.

Brudzinski je naveo da je ta situacija nastala pošto je Kina zatvorila vrata za otpad iz Evrope.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti