Održana konferencija „Intenziviranje planiranja i primene energetskih projekata“

 

Foto: Vlada AP Vojvodine
Foto: Vlada AP Vojvodine

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u skupštini Vojvodine održana je druga po redu konferencija o energetskoj efikasnosti na temu: „Intenziviranje planiranja i primene energetskih projekata„.

Cilj konferenciji bio je podizanje horizontalne i vertikalne komunikacije između različitih institucija, gradova i opština institucija i privrednih subjekata.

Podatak da je u prošlom veku populacija porasla preko tri puta, a potreba za energentima preko 30 puta, jasno govori da su pred nama veliki izazovi kada je reč o energetskoj efikasnosti. Naša zemlja suočena je i sa izazovima zaštite životne sredine u primeni energenata, te su konferencije poput ove, na kojima se ističu primeri dobre prakse, od velikog značaja.

– Same mere energetske efikasnosti podrazumevaju pre svega da se zadrži postojeći standard i komfor uz sporovođenje samih mera, a neophodnost toga jeste i to da su vrata i prozori stari preko 20, 30 godina, svaki drugi tako da ćemo se svi zajedno potruditi i sa regionalnom privrednom komorom, klasterima, udruženjima, institucijama da zajednički izađemo i ponudimo krajnjim potrtošačima neke informacije i oko finansiranja i sporovođenja mere energetskih institucija, kaže Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Konferencija je zamišljena kao „tačka susreta“ predstavnika lokalnih samouprava kao korisnika investicija, institucija i kompanija koje se bave investiranjem, pratećim poslovima u okviru priprema, ugovoranja, same realizacije i na kraju kontrole poslova energetske efikasnosti, a iskustva su osim aktera iz Srbije preneli učesnici iz Mađarske, Slovačke, Češke i Slovenije.

– Mi smo sad uspostavili kontakte i evo ovo smo zajedno planirali sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku jer neminovno ono što se desilo u drugim zemljama desiće se i kod nas. Napraviće se fondovi, doći će pare kako to sad čudno izgleda, sad smo skeptici, ali jednostavno ne može se zaobići da se ne reši energetska efikasnost ove zemlje i mi to hoćemo spremni da dočekamo, istakao je Zoltan Zavargo, predsednik klastera Enef, Novi Sad.

U okviru konferencije održane su dve sesije. Prva je bila posvećena povećanju konkurentnosti srednjih, malih i mikro preduzeća kroz klasterizaciju, izvrsnost i umrežavanje, a druga modelima i iskustvima lokalnih samouprava, koje koriste sredstva za energetsku efikasnost, fondovima, ESCO kompanijama, poslovnim bankama, ostalim investitorima i ugovoračima javno-privatnog partnerstva.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti