Pokrenuta peticija „Pošumimo Vojvodinu“

Foto-ilustracija: Pixabay (RosZie)

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ pokrenula je peticiju kojom se traže izmene nekoliko zakona. Ove izmene otkloniće deo problema koji pošumljavanje u Vojvodini onemogućavaju ili ograničavaju.

Predlozi za izmene zakona o šumama, o poljoprivrednom zemljištu i o naknadama za korišćenje javnih dobara utemeljeni su u rezultatima istraživanja, koje je mreža sprovela krajem 2022. godine. Istraživano je kako se planira i koliko finansira pošumljavanje u Vojvodini na pokrajinskom i lokalnom nivou, piše na sajtu cekor.org.

Peticija “Pošumimo Vojvodinu” može se potpisati radnim danom u prostorijama CEKOR-a u periodu od 10-15h, na adresi KORZO 15/13 u Subotici.

Cilj je da se prikupi najmanje 10.000 potpisa građana.

“Primarna je klasična peticija „u papiru“, a pokrenuta je i onlajn peticija, kao način da se dopre i do internet dela javnosti. Potpise će skupljati udruženja građana koja su članice mreže, ali i sva druga udruženja i pojedinci koji žele da se uključe i doprinesu ovoj akciji”, navodi se na sajtu CEKOR-a.

Pročitajte još:

Pokrajinski fond za šume ubedljivo najviše finansira izgradnju šumskih puteva, dok se najmanje izdvaja za podizanje novih šuma. Sredstvima Fonda podignuto je samo oko 1100 hektara novih šuma u poslednjih devet godina, jer na konkursima za pošumljavanje ima samo po nekoliko prijava godišnje. Zato najveći deo novca planiranog za ovu aktivnost ostaje neiskorišćen. To pokazuje da novac nije presudan, već da postoje drugi, sistemski problemi, koji pošumljavanje onemogućavaju ili ograničavaju.

Onlajn peticiju možete pronaći ovde.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti