Pogledajte novo pakovanje Karlsberg piva – od papira

Foto: Facebook (screenshot)

Svetski proizvođač piva Karlsberg planira da u prodaju uvede novi tip pakovanja. Naime, trenutno je u fazi ispitivanja održivost materijala koji bi trebalo da zameni plastiku i aluminijum.

U želji da umanje negativan uticaj na životnu sredinu i da svojim potrošačima ponude zanimljive novine, predložili su jedno kreativno rešenje. Za sve ljubitelje piva pripremaju – pivo u papiru.

Za sada su osmislili dva održiva prototipa – jedan je obložen tankim slojem reciklirane PET plastike koji će sprečiti da pivo iscuri, dok drugi ima oblogu na bio bazi. Oba prototipa se mogu reciklirati i uskoro će biti podvrgnuti ispitivanjima.

Upotrebom materijala koji ne podrazumeva plastiku ili aluminijum biće zabeležena znatno manja emisija štetnih gasova.

Kompanija na kreiranju nove održive ambalaže radi već nekoliko godina, tačnije od 2015. Razlog sporog progresa je, kako kažu, potreba da budu sigurni da novi materijal neće uticati na ukus piva, ali i nedostupnost polimera na bio bazi.

Nije prvi put da se Karlsberg trudi da modifikuje pakovanje i prilagodi ga potrebama očuvanja prirode. Prošle godine su pakovanja sa više limenki piva povezivali lepkom, a ne plastikom, kako bi umanjili količinu plastike koja naposletku završi u okeanima.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti