O projektu zelene gradnje i dekarbonizacije građevine u Paraćinu

Foto-ilustracija: Unsplash (Bernard Hermant)

U Paraćinu je u četvrtak, 10. oktobra održan okrugli sto sa temom „Zelena gradnja kao šansa za dekorbanizaciju sektora građevine“, u organizaciji udruženja građana UNEKOOP i saradnji sa Fakultetom za primenjenu ekologiju „Futura“, Udruženjem cementne industrije Srbije i Mrežom za ruralni razvoj Srbije.

Bilo je reči o značaju energetske efikasnosti u zgradarstvu, dekarbonizaciji u građevini, kao i mogućnostima da cementna industrija smanji emisiju ugljen-dioksida.

Prema podacima, cementna industrija doprinosi 7 odsto ukupne emisije ugljen-dioksida u svetu, jer se na godišnjem nivou proizvede 4, 1 milijarda tona cementa.

U Srbiji zgrade troše oko 60 odsto ukupno potrošene energije, za razliku od zemalja Evropske unije, gde troše 40 odsto. Pored toga, preko 300.000 objekata u Srbiji nema izolaciju, što ukazuje na energetsku neefikasnost. Njihova potrošnja je znatno veća od evropskog proseka, odnosno iznosi čak 200 kWh po metru kvadratnom, dok je u Evropskoj uniji 70 kWh po metru kvadratnom.

Komentarisali su da je potrebna podrška države za ulaganja u zgrade koje se snabdevaju obnovljivom energijom, kao i za podsticanju pripreme otpada kao energenta.

Projekat „Zelena gradnja kao šansa za dekorbanizaciju sektora građevine“ podržali su „CRH“ Srbija u okviru programa „Partnerstvo za budućnost“, Evropska unija u okviru projekta „Networking and Advocacy for Green economy“ i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Jelena Cvetić

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Paraćin u slici i reči“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti