Preduzeće Srbijašume u novoj monografiji predstavilo 49 zaštićenih područja

Foto: Vladimir Mijailović

JP “Srbijašume” izdalo je monografiju “Zaštićena područja” u kojoj je predstavljeno 49 zaštićenih područja kojima upravlja ovo preduzeće. Prikazane su najvažnije odlike ovih područja, površina (šuma, režima zaštite, vlasnička struktura) i upravljač. U publikaciji je prikazan rad JP “Srbijašume” na upravljanju zaštićenim područjima i dat osvrt na njihovo finansiranje. Ova monografija upoznaje nas sa 9 Opštih i Strogih rezervata prirode, 5 Parkova prirode, 3 Predela izuzetnih odlika, 6 Specijalnih rezervata prirode, 5 Spomenika prirode, 7 Zaštićenih područja grada Beograda i 4 Zaštićena područja lokalnog značaja.

“Sadržina i koncept su takvi da korisnici monografije mogu biti ne samo stručnjaci koji rade u oblasti zaštite prirode i upravljanja zaštićenim područjima, već i studenti biotehničkih i srodnih fakulteta i srednjoškolci. Monografija predstavlja svojevrstan način prezentacije i popularizacije zaštićenih područja koja čine deo prirodne baštine Republike Srbije i u čijoj zaštiti, očuvanju, unapređenju i razvoju nemerljiv značaj ima JP ‘Srbijašume’ kao upravljač tih zaštićenih područja”, napisao je u recenziji monografije prof. dr Milun Krstić.

Monografija je u tvrdom povezu, pisana na srpskom i engleskom jeziku, ima dve stotine kolor strana i ilustrovana je brojnim fotografijama koje na najlepši način dočaravaju prirodne lepote ovih zaštićenih područja. Autori monografije su dr Predrag Aleksić, direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u JP “Srbijašume” i Gordana Jančić, pomoćnik izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u JP “Srbijašume”.

Izvor: Srbijašume

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti